Căbăieștiul de odinioară poate fi admirat într-o expoziție de fotografie veche la Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași cu genericul “Drag mi-e satul Căbăiești cu o sută de povești”.

Fotografiile surprind sătenii în diferite momente ale vieții lor: nunți, petreceri, sau chiar înmormântări. Cei interați  pot admira în fotografii vestimentația de pe vremuri, arhitectura caselor din sat, ritualurile specifice, dar și alte elemente date uitării.

Ideea de a organiza o atare expoziție îi aparține lui Stanislav Diacon, student, care spune că este strâns legat de locurile în care a copilărit.

”Inițial, am început să caut pe la oameni fotografii de demult cu biserica din sat, veche de peste o sută de ani. Am găsit doar câteva, dar am fost surprins să văd câte fotografii grăitoare au în arhivă unii consăteni de-ai mei și m-am gândit că ar merita să fie scoase la lumină”, a spus dânsul.

Un loc aparte în cadrul  expoziției îl au fotografiile de la filmările pentru ecranizarea poveștii lui Ion Creangă ”Dănilă Prepeleac”, o producție Moldova-Film în regia lui Tudor Tătaru. În film apar nu doar locurile pitorești ale Căbăieștiului, dar și oameni din sat.

Potrivit Marianei Iurcu, ghid turistic și custode la muzeu, odată cu vernisajul de fotografii, a fost amenajat și un mic atelier retro aici, pentru ca oamenii nu doar să viziteze muzeul, să admire expoziția, dar să poată și să se fotografieze.
Expoziția dedicată istoriei satului Căbăiești va rămâne la muzeu până în ultima zi a lunii mai.

Doina Harea

(203 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: