Vestea a fost adusă în spațiul public de către criticul literar Ion Ciocanu, care a realizat un eseu dedicat lui Ion Popa-Pădure, autorul versurilor imnului satului Măgurele.

”Ion Popa-Pădure s-a angajat să organizeze, pentru 17 mai a.c., un festival internaţional consacrat distinsului şi neuitatului satiric şi umorist măgurelean, Efim Tarlapan, un exponent de vază al întregii literaturi române”, a notat dânsul.

”Într-adevăr, ne dorim un festival dedicat lui Efim Tarlapan, care, în acest an, la 17 mai, ar fi împlinit 75 de ani”, a confirmat și primarul de Măgurele, Sergiu Bodrug.

Potrivit dânsului, se dorește un eveniment de amploare, cu participarea unor epigramiști de valoare din Republica Moldova, dar și de peste hotare, se dorește un festival care să devină tradițional.

”Cred că cel mai potrivit loc pentru un astfel de festival este la Măgurele, la baștina lui Efim Tarlapan”, a precizat primarul.

Dânsul a mai spus că deja s-a convenit asupra organizării acestui festival cu Secția Cultură și Turism Ungheni. Se vor implica și colegi epigramiști de-ai lui Efim Tarlapan.

La vremea sa, Efim Tarlapan a fost organizatorul primului Festival Național de Epigrame de la Chișinău.

Într-un interviu pentru EXPRESUL, în anul 2009, dânsul vorbea de un festival al umorului la Ungheni.

La întrebarea reporterului: ”Ce-ar fi să organizăm un festival al umorului la Ungheni?”, el a răsuns atunci: ”Cred că e real un festival de umor la Ungheni. Numai să fie un nucleu, care să ia asupra sa organizarea acestuia. Ar putea fi un festival regional, cu Iaşul împreună. Acolo există epigramişti extraordinari. S-ar putea, numai trebuie să ne gîndim bine”.

Nu s-a mai reușit organizarea unui astfel de festival.
La 8 decembrie 2015, Efim Tarlapan pleca la cele veșnice.

Iată că acum, la aniversarea de 75 de ani de la nașterea sa, un festival al umorului va fi organizat la baștina sa.
Despre ea și despre măgureleneni dânsul spunea, în același interviu, următoarele: ”Dacă o începem de la Măgurele… ce să zic? Măgurelenii, de fapt, sînt oameni cu caracter aparte. Fiecare măgurelean, în felul lui, este împărat sau rege, sau secretar de partid, sau secretar general. Oricine ar ajunge în acel sat, fie chiar şi Isus Hristos, ei sînt mai mari decât tine. Eu, când ies din satul Măgurele, sunt Efim Tarlapan. Când ajung în Măgurele, nu mai sunt Efim Tarlapan. Sunt băiatul lui Costache Tarlapan”.

(271 vizualizări)


( ! ) Notice: Undefined variable: commenttitle in /var/www/expresul.md/htdocs/wp-content/plugins/facebook-comments-sync/comments.php on line 51
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0000413280{main}( ).../index.php:0
20.0001414064require( '/var/www/expresul.md/htdocs/wp-blog-header.php' ).../index.php:18
30.18808735312require_once( '/var/www/expresul.md/htdocs/wp-includes/template-loader.php' ).../wp-blog-header.php:73
40.19228765776include( '/var/www/expresul.md/htdocs/wp-content/themes/alpha/single.php' ).../template-loader.php:74
50.41929314416comments_template( ).../single.php:149
60.41989331104require( '/var/www/expresul.md/htdocs/wp-content/plugins/facebook-comments-sync/comments.php' ).../comment-template.php:1472