Am făcut o plimbare prin Năpădeni și am văzut tot case părăsite, tot case părăsite…

Primarul de Năpădeni, Maria Arteomov: ”Părăsite sunt mai mult casele bătrânești. Se mai vând unele. Cu 2000 de euro, cu 3000… Greu se vând. Foarte greu. Cine să le cumpere?”.


Primarul Maria Arteomov: ”Rămân casele, satul îmbătrânește complet. În anul 2018, am avut patru copii născuți, dintre care doar doi au rămas în sat. Au fost înregistrate 16 decese”.

 

 

Primarul: ”Năpădeniul a fost un sat vestit, cu școală medie, cu oameni ce au ajuns departe, sunt foarte mulți doctori originari din Năpădeni, sunt savanți… Acum, însă…”.

Maria Arteomov: ”Nu rămâne nimeni aici. La ce să rămână? Satele noastre dispar de pe zi pe zi”.

 

Satul Năpădeni a fost menționat documentar în anul 1654. La 1904, număra 2700 de locuitori și 497 de case. Exact după 100 de ani, avea o populație de 1021 de locuitori și 387 de case. În prezent, numărul locuitorilor este de 820, dacă nu a mai decedat nimeni între timp. Fiecare al treilea este bătrân și doar fiecare al optulea este copil sau adolescent.

Larisa Jantovan, directoarea gimnaziului din Năpădeni: ”Se stinge satul. Încet, ca o lumânare”.

Un interviu cu Maria Arteomov, primarul de Năpădeni, despre prezentul și viitorul satului, citiți în ziarul EXPRESUL de săptămâna viitoare.

(1.714 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: