Dacă e sărbătoare, sărbătoare să fie și mese pline de bucate. Chiar dacă au apărut noi bucate, moldovenii nu renunță la cele tradițiobale.

Se zice că e bine ca pe masa de Revelion să avem pește, ca să trecem prin noul an ca peştele prin apă. Pocnitura, atunci când deschizi șampania (vinul spumant), sperie relele.

Orice gospodină va spune că pentru noaptea de Revelion prepară celebra salată boeuf, sarmale sau carne la cuptor. Nelipsite sunt și portocalele.

Ce este prezent neapărat pe masa de Revelion la alte popoare?

 

Argentina: Fasole
Argentinienii mănâncă fasole de Anul Nou în speranţa că asta îi va ajuta să îşi păstreze locul de muncă sau să îşi găsească unul mai bun, mai bănos.

 

 

 

Cuba şi Austria: Purceluş la proţap
În ambele ţări purceluşul de lapte la proţap este nelipsit de pe masa de Revelion, căci sunt simbolul bogăţiei, norocului, prosperităţii.

 

 

 

 

Grecia: Vasilopita
Este vorba de o pâinică rotundă, dulce, coaptă de obicei cu migdale, numită Vasilopita. Probabil poartă numele Sfântului Vasile (prima zi din an). De Revelion, Vasilopita are înăuntru o monedă. Se zice că cel ce o găseşte va fi norocos tot anul.

 

 

Japonia: Toshikoshi Soba
Este un fel de mâncare din tăiţei de hrişcă. Lungimea tăiţeilor simbolizează urările de viaţă lungă. Se mai spune că tăiţeii fierţi se pot tăia uşor cu lingura, ceea ce înseamnă că cei ce se află la masă pot lăsa în urmă greutăţile anului precedent.

 

 

 

 

Italia: Linte
Pe lângă mâncărurile cu peşte, italienilor le place să mănânce linte în noaptea de Revelion. Asta, pentru că boabele de linte se aseamănă monedelor, deci duc cu gândul la noroc şi bogăţie în noul an.

 

 

 

 

Irlanda: Pâine cu unt
Se spune că cei care lasă pe treptele casei pâine şi unt în noaptea de Revelion, anunţă faptul că în acea casă nu domneşte sărăcia. Copii sunt bineveniţi să mănânce tot ce găsesc în faţa uşilor.

 

 

 

 

Spania: Struguri
La miezul nopţii, de Revelion, spaniolii se grăbesc să mănânce 12 boabe de strugure, care  reprezintă cele 12 luni ale anului. Boabele gustoase şi dulci arată că lunile respective vor fi bune. Dacă se nimeresc boabe acre, înseamnă că lunile acelea nu vor fi aşa de blânde.

 

 

Suedia şi Norvegia: Budincă de orez
De Anul Nou, suedezii şi norvegienii pun o singură migdală în budinca de orez. Se spune că cel care o va găsi se va bucura de prosperitate tot anul.

 

 

 

Polonia: Hering marinat
Polonezii consideră că, dacă mănânci peşte în noaptea de Revelion, vei avea un an prosper, plin de bunăstare.

 

 

 

Turcia: Rodia
Rodia, sau boabele de rodie simbolizează fertilitatea şi abundenţa în Noul An. Cel puţin, aşa cred turcii, care aduc aceste fruct pe masa de Revelion.

(499 vizualizări)

000-017   000-080   000-089   000-104   000-105   000-106   070-461   100-101   100-105  , 100-105  , 101   101-400   102-400   1V0-601   1Y0-201   1Z0-051   1Z0-060   1Z0-061   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   1z0-808   200-101   200-120   200-125  , 200-125  , 200-310   200-355   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-070   300-075   300-101   300-115   300-135   3002   300-206   300-208   300-209   300-320   350-001   350-018   350-029   350-030   350-050   350-060   350-080   352-001   400-051   400-101   400-201   500-260   640-692   640-911   640-916   642-732   642-999   700-501   70-177   70-178   70-243   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410   70-411   70-412   70-413   70-417   70-461   70-462   70-463   70-480   70-483   70-486   70-487   70-488   70-532   70-533   70-534   70-980   74-678   810-403   9A0-385   9L0-012   9L0-066   ADM-201   AWS-SYSOPS   C_TFIN52_66   c2010-652   c2010-657   CAP   CAS-002   CCA-500   CISM   CISSP   CRISC   EX200   EX300   HP0-S42   ICBB   ICGB   ITILFND   JK0-022   JN0-102   JN0-360   LX0-103   LX0-104   M70-101   MB2-704   MB2-707   MB5-705   MB6-703   N10-006   NS0-157   NSE4   OG0-091   OG0-093   PEGACPBA71V1   PMP   PR000041   SSCP   SY0-401   VCP550  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: