Urmăresc zecile de încălcări și cazuri ieșite din comun în unele grădinițe din Republica Moldova. De cele mai multe ori, părinții se plâng că micuții lor sunt loviți, înjosiți. Copiii vin acasă speriați de la strigătele educatoarei.

Fără să vreau, ajung la concluzia că nu are cine lucra în aceste instituții, astfel că este angajat oricine, cu sau fără studii în domeniu, deși, după mine, aici e nevoie de o pregătire specială și cerințe foarte mari.

Din păcate, odată ce starea critică alungă tot mai mulți specialiști, rămânem cu tot mai puțini oameni competenți. Dar nu poate un părinte se se comformeze, indiferent de situația din țară.

Într-o bună parte din grădinițe vom întâlni azi angajați care nu știu ce înseamnă să lucrezi cu un copil.

Înțeleg că e lipsă de astfel de cadre și nu au instituțiile de unde alege. Și, totuși, odată ce ai depistat că angajatul tău are un comportament inadecvat față de copii, scrie-i foaie de drum. Altfel nu se poate.

De la grădiniță și școală  încep primele deprinderi de viață. Cum să urli la un copil de trei ani? El abia descoperă lumea, nu știe cum e mai bine. Cum să-ți permiți să-l trântești în scaun și să-l faci să aibă frică de tine?

De când e lumea, copiii au fost obraznici. Dar există metode să-i faci să te asculte. Nici nu mai țin minte de câte ori am fost pusă la ungher, sau lăsată să stau pe un scăunel, singură, în timp ce toți se jucau. Și nu e atât de departe, sunt anii 90. N-am să o uit pe educatoarea noastră, doamna Maria, educatoarea mea cuminte. Nu țipa, iar noi o iubeam și o ascultam. Credeți că nu erau pe atunci copii neastâmpărați? Erau.

Apropo, educatoarele de atunci nu puneau accentul pe bani, cum se întâmplă astăzi. În schimb,  aveau voință de a lucra și împărtășeau dragostea copiilor.

Sigur, nu pot spune că toate educatoarele de astăzi sunt incompetente, dar numărul de cazuri când copilul e maltratat crește.

Vă cred și vă înțeleg că e greu să vă descurcați cu un număr mare de copii. Vă înțeleg că vă este dificil cu această generație de copii, poate mai alintată decât altă dată. Vă înțeleg că nu mai aveți cu ce-i impresiona, când pe unii nu-i mai interesează decât telefonul mobil. Vă mai înțeleg că nu aveți cel mai mare salariu, ca să aveți motive să răsturnați munții.

Dar întotdeauna există un ”dar”. Odată ce veniți în așa instituție, vă asumați și responsabilități. Indiferent că-i alintat sau nu, obraznic sau liniștit, sărac sau bogat, copiii la grădiniță trebuie tratați la fel, cu respect și înțelegere.

Trebuie să batem alarma. Am mai zis și repet, dacă o duceți rău cu nervii, stați acasă, căutați-vă de lucru în altă parte. Nu vă bateți joc de copii. Nu le distrugeți psihicul. Or, aveți de a face cu viitorul nostru și al vostru.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(335 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: