La Nisporeni va apărea o moară de vânt. Primarul Grigore Robu zice că acest lucru se va întâmpla foarte curând.

Dar această moară nu va fi instalată pe vreun deal, așa cum erau instalate de strămoși, ca să aibă folos din ele. Actuala moară de vânt, de mărimi impresionante, va sta chiar la intrarea în parcul din centrul orașului.

În prezent, sunt în toi lucrările de construcție, iar muncitorii de aici dau asigurări că va fi gata de hramul orașului, pe 21 noiembrie, de Sf. Arh. Mihail și Gavriil.

Fundamentul deja e turnat, se muncește în continuare, căci nu-i glumă să construieși o moară care are la bază suprafața de 64 metri pătrați. Înălțimea acesteia va fi, potrivit primarului, de 12 metri, iar cu tot cu elice – 16 metri. ”A fost un obiectiv pe care trebuia să-l facem”, a subliniat dânsul.

Reamintim că acum trei luni, la Ziua orașului Nisporeni, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, originar din raionul Nisporeni, anunța sus și tare că va face cadou localității o moară de vânt, care este simbolul Nisporeniului. Inițial, se dorea ca această moară să fie amplasată în sensul giratoriu din centru, dar o parte dintre nisporeneni s-a opus.

Iată că a fost găsit un alt loc, la intrarea în parcul central.

”Sper să putem inaugura această moară de hramul orașului Nisporeni”, a spus primarul, specificând că aceasta trebuie să devină un muzeu în aer liber. În preajma morii, promit autoritățile, va fi amenajată și o parcare cu 20 de locuri.

De notat că, pe vremuri, Nisporeniul era considerat tarâmul morilor de vânt, căci, afirmă istoricii, pe dealurile din jur funcționau, la începutul secolului al XX-lea, peste 20 de mori. În prezent, nu a mai rămas nici una.
Moara  de vânt se regăsește doar pe stema oraşului şi pe drapel.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(143 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: