Sunt tineri, activi și mereu în căutarea soluților pentru a rezolva problemele comunității. Deși au familii și responsabilități duble, nu uită de locul în care s-au născut și răspund promt la problemele din oraș.  Cu doi dintre tinerii ungheneni am discutat recent.

Liuba Tofan
Liuba Tofan

Liuba Tofan are 28 de ani. A studiat Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea de Stat, a făcut masteratul la Academia de Administrare Publică de pe lângă Guvern.
În prezent, e în căutarea unor noi experiențe. Problemele Ungheniului nu o lasă indiferentă, pentru că, zice ea, își dorește un viitor mai bun pentru ea, pentru copiii ei, pentru întreaga comunitate.

Cum vedeți dezvoltarea profesională a tinerilor în Republica Moldova?
Ar fi mai potrivit să spunem că tinerilor le este mimată dezvoltarea profesională. Peste tot se vorbește că trebuie să-i promovăm și să-i susținem, dar, după ce sunt angajați, stau pe banca de rezervă, căci fie nu li se permite să se afirme, fie nu sunt auziți, că doar ″nu învață oul pe găină″. La fel, din cauza salariilor mici și condițiilor de muncă nesatisfăcătoare, mulți dintre noi abandonăm până să devenim buni specialiști într-un domeniu anume. Pur și simplu, nu avem condiții să ne putem dezvolta profesional, dar nici nu ni se permite.

Care sunt problemele cu care se confrunta azi tinerii?
Șomajul, lipsa unei educații calitative, absența părinților, drogurile și multe altele. Acestea sunt probleme globale și mediatizate pe scară largă. Dar ce facem cu pesimismul tinerilor noștri, care se acutizează pe an ce trece, provocându-le indiferență față de viitorul lor?! Negând această stare a majorității, devine ca o epidemie pentru întreaga societate – prin urmare, avem tineri care nu vor să muncească, care nu știu ce vor și cum să obțină ceva acasă, care știu că primesc diplome de șomeri dacă ajung să absolvească o facultate. Ei au de ales între a fi paraziți pentru familiile lor și societate ori a pleca peste hotare.

Cât de receptivi sunt tinerii la problemele comunității?
Tinerii noștri nu sunt receptivi. Probabil, pentru că știu că nu vor fi ascultați, ori că li se va închide gura. Sau poate sunt deja plecați cu gândul în altă parte. Sunt zeci de motive, care ar explica indiferența lor.

Cum poate fi caracterizat un tânăr din zilele noastre?
Ne putem considera o națiune bogată, mai avem tineri talentați și ambițioși, chiar dacă mulți sunt plecați. Totuși, ca să-ți urmezi un vis acasă trebuie să ai un curaj nebun. Mă bucur mult, când întâlnesc tineri cărora nu le este frică să se expună, să bată în uși. Aceasta înseamnă că vremurile s-au schimbat, că tânăra generație nu mai acceptă să ducă viața părinților lor, să ducă o viață controlată.

De ce ați  rămas în Republica Moldova?
În anii de studenție eram sigură că și acasă se face carte bună și, desigur, că poți să-ți faci o carieră de succes. Acum cred mai puțin în aceasta, în schimb mă ține familia pe loc. Nu-mi este frică de necunoscut, ci de faptul că, dacă voi pleca peste hotare, nu voi mai vrea să mă întorc.

Ce valoare are patriotismul în viața voastră?
Este ca dragostea… când e reciprocă.

Cum vedeți Republica Moldova peste 10 ani?
Nu văd o Moldovă prea mult schimbată, căci așa e firea noastră, greu renunțăm la deprinderile și viciile noastre. Va fi aceeași Moldovă ca acum 20 de ani, cu aceleași drumuri, în linii generale, sate cu o infrastructură slab dezvoltată sau pe cale de dispariție, lipsa specialiștilor indiferent că e vorba de medicină, învățământ sau construcții. O văd pe tânăra Moldovă îmbătrânită prematur.

Vedeți ce a răspuns la aceleași întrebări un alt tânăr unghenean, mai optimist – Marin Bodrug https://www.expresul.md/2018/09/12/de-vorba-cu-tinerii-despre-tineri-marin-bodrug-nu-regret-nici-un-pic-ca-am-ramas-acasa-in-moldova-tot-poti-face-cariera/

Acest articol este produs în cadrul Proiectului ”Vocea cartierului tău”, realizat de ziarul ”Expresul” în cadrul programului ”Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO ”Centrul Media pentru Tineri”, finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile exprimate în acest reportaj nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(263 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: