Expresul

Sprijin și speranță pentru copiii cu dizabilități din Ungheni, Nisporeni și Călărași

Zeci de părinți ai copiilor cu necesități speciale din raioanele Ungheni, Călărași, Nisporeni și Fălești s-au întâlnit la Centrul Raional de Resurse pentru Educația Incluzivă din Ungheni pentru a discuta despre experiențele lor.

Evenimenul a avut loc pe 16 august, grație Programului de subgrantare a proiectului ”Sporirea accesului copiilor cu necesități speciale la servicii comunitare de suport și educație în primii ani de viață”, finanțat de Uniunea Europeană.

Sprijin pentru 30 de familii

La Ungheni, proiectul a fost implementat de Asociația Obștească ”Sprijin și Speranță”. Timp de șase luni, au fost desfășurate diverse activități, axate pe sprijinul şi inter­ven­ția la o vârstă fragedă pentru copiii cu necesități speciale. Potrivit Mariei Calchei, președinta AO ”Sprijin și Speranță”, au beneficiat de servicii ale specialiștilor ap­roape 30 de familii din raion.

”Rezultatele sunt bune. Și nu numai la Ungheni, dar și în alte raioane. Părinții s-au implicat activ. De fapt, acesta a și fost scopul: de a crește responsabilitatea pă­rinților în educarea și dezvoltarea copiilor cu vârsta până la șapte ani. Mă bucur că părinții au fost deschiși la noi programe pentru copiii lor”, a declarat Maria Calchei.

”Am discutat cu fiecare părinte în parte și, împreună cu echipa de lucru, am elaborat planul de activitate pentru fiecare copil. Părinții au fost receptivi, s-au implicat în terapiile de recuperare. Această conlucrare cu ei e un pas important pentru copii”, susține Tatian Grachila, membră a echipei de implementare a proiectului la Ungheni.

Din experiența părinților
”Băiețelul meu e diagnosticat cu autism. Suntem un grup de părinți care vrem să sensibilizăm societatea, să fim auziți și ajutați când avem nevoie”, a spus Mariana Budaianu, lidera Grupului de Inițiativă ”Părinți implicați – copii fericiți”.

”Eu am grijă de nepoțica mea. Până la cinci ani, copilul nu a vorbit. Acum, datorită Centrului ”Dorința” de la Călărași, fata noastră a început să vorbească și să fie altfel. Am primit sprijin, fiind incluși și în acest program”, a menționat Eugenia Căldare din Călărași.

”Copilul meu are sindromul Down. În prezent, frec­ven­tăm Centrul ”Dorința” din Călărași. Avem rezultate bune. Le sunt foarte recunoscătoare specialiștilor de acolo, pentru că am fost invitată în acest program. Merită de luptat pentru copii, astfel poți vedea și rezultate”, a explicat și Viorica Lupu, tot din Călărași.

”Nepoțelul meu s-a născut cu probleme. Ne-am ad­re­sat specialiștilori de la Centrul Raional de Resurse pentru Educația Incluzivă din Ungheni, care i-au schimbat starea în bine. Băiatul a devenit mai liniștit și văd că se dezvoltă normal”, spune Ludmila Bereghici din Petrești.

Proiectul ”Sporirea accesului copiilor cu necesități spe­ciale la servicii comunitare de suport și educație în pri­mii ani de viață” este implementat de ”Parteneriate pentru Fiecare Copil”, în colaborare cu Organizațiile Mellow Parenting și HealthProm din Marea Britanie, cu suportul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și a autorităților locale din cinci raioane beneficiare.

(140 vizualizări)