Expresul

Iraida Eni, femeia care crește sănătatea-n seră

Plantele ce ne înconjoară sunt un adevărat elixir pentru sănătate. De acest fapt este sigură Iraida Eni, crescătoare de plante medicinale din Măgurele.

Interesul pentru plante medicinale îl are din tinerețe, de prin anii 90.
”Imboldul de a mă dedica plantelor medicinale a venit de la doctorul Cazacov din Ungheni, care se ocupa cu fitoterapia. După o discuție cu el, mi-am dat seama cu ce vreau să mă ocup”, povestește Iraida Eni.

În prezent, are o adevărată afacere, de care este mândră. Se ocupă și cu apicultura, iar când combină mierea cu plantele, face un adevărat miracol.

Iese cu produsele sale la târguri, expoziții. Pentru prima oară a făcut-o anul trecut, în 2017.
”În luna februarie, am mers la expoziția ”Fabricat în Moldova”. Doamne, ce produse cresc moldovenii noștri! Iar noi consumăm toate mizeriile din magazine, produse importate de pe nu mai știu unde și cu toate răutățile în ele”, povestește femeia.

Plante de tot felul

Are plante multe, dar, ori de câte ori apare ocazia, încearcă să planteze și altele. Acum, zice, are o plantă tare prețioasă, care, zice ea, face minuni – obligeana, adusă tocmai din Belorusia.
”În acest an, voi încerca pentru prima dată să o înmulțesc. Este una din puținele plante care se folosesc pentru bolile de pancreas. Ne lăudăm noi cu ce ne lăudăm, dar pentru pancreas avem puține plante. Iată că, acum, vom avea și această plantă”, zice.

Mai vrea să înmulțească și alte șapte plante medicinale, fiecare cu efectul său, bune pentru tractul gastro-intestinal, pentru bolile pulmonare…
Le testează pe propriul organism

”Niciodată nu propun oamenilor o plantă pe care nu am încercat-o, mai întâi, eu”, zice. Sigur, plantele nu-s pastile și, totuși, e bine să se cunoască efectul lor pe o perioadă mai îndelungată.  ”Consider că orice plantă medicinală nu trebuie folosită mai mult de șapte zile. Nu poate omul bea doar ceai măceș o lună întreagă”, accentuează.

Potrivit dânsei, dacă, spre exemplu, omul are probleme cu stomacul sau intestinele, poate bea o săptămână ceai de pojarniță, apoi de coada șoarecelui, după care – de mușețel.

”Efectul plantelor este mult mai lent decât al pastilelor, dar de o mie de ori mai sănătos.  După o lună, două chiar, poți simți unele schimbări. Eu am fost bolnavă și cu mâna pe inimă spun că aceste plante m-au salvat”, mai spune Iraida Eni.

Sfaturi pentru toată lumea

”Nu știu de unde a apărut obiceiul de a consuma tot ce cade sub mână. Apoi ne plângem de boli rar întâlnite. E timpul să înțeleagă toți cât de nocive sunt acele E-uri și chimicale din produsele importate. La noi se cumpără ceaiul din pachete, în care poți găsi toată mizeria. De ce nu bem ceaiuri din plante pe care ni le oferă natura? Ceaiurile producătorilor noștri nu sunt mai scumpe decât cele aduse din alte țări. Costă 35 de lei, vă pare scump? Dar vă întrebați cât de sănătos este?”, a răspuns cu fermitate, atunci când am rugat-o să dea un sfat.

Planuri pentru viitor

Iraida Eni spune că și-ar dori foarte mult să-și pregătească terenul pentru produse eco. La începutul lunii iulie, a mers la Chișinău, la ”Certificat Ec”. S-a interesat de posibilitatea de a crește o serie de plante sută la sută Eco.

”Ce credeți, m-am întors dezamăgită. Nu am văzut din partea acelor oameni mare interes”, mărturisește.

Totuși, va merge înainte, cu pași mărunți, dar siguri, pentru a avea o plantație Eco. ”Vreau ca oamenii să înțeleagă puterea plantelor și să se întoarcă cu fața spre ele. Poate atunci vom fi mai sănătoși”, a spus la final.

(865 vizualizări)