Expresul

Veronica Gorea: Sărbătorile în sate tare s-au mai colorat

Dacă ar fi cuvântul ”colorat” doar o metaforă! Dar nu e așa. Ați observat că, în ultima vreme, există  o tendință la noi, în sate mai ales, să se facă hramul cu… suportul financiar al unui partid. Partidul aduce câte o vedetă, niște cârnăciori și băutură și, vorba ceea: ”Să cânte muzica”.

Poate mai zice lumea câte un cuvânt de reproș, dar numai după ce se șterg la gură după mici și băutură. Cică, suportul financiar e întotdeauna binevenit într-o localitate. Să fie.

Să zicem că un hram al satului este  finanțat de partidul X sau Y, dar să transformi o sărbătoare a oamenilor comunității în sărbătoare de partid e de neacceptat, dar e posibil la noi. Da, în țara aceasta totul e posibil.

Cine dă bani, acela trebuie să-și pună în spatele scenei publicitatea partidului. Și iată așa săbătorile satelor devin colorate, în funcție de partid. Ba cu albastru, ba cu roz, ceva mai trecut din modă – și verdele.

Aș vrea, totuși, să vorbesc în mod special despre organizare, dar mai ales despre vedetele autohtone sau din afară, aduse în satele noastre de partide, ca să vă încânte.

Sunt câteva vedete de la noi, care nu dau un pas înapoi când e vorba de bani, vin și cântă pe la hramuri chiar și când e criză politică, chiar și când partidele sunt criticate.

Pe lângă faptul că interpretează vreo piesă – două și aceea cu fonogramă, acestea mai strigă în gura mare că trebuie de aplaudat partidul care a finanțat sărbătoarea.

De ani buni ne tot plângem că, cultura noastră moare. Cultura și tradițiile noastre dispar. De ce? Păi iată și răspunsul. Ne vine câte o vedetă din Chișinău, București, mai nou la Sadova vine și de la Moscova, iar noi vrem promovare a tradițiilor.

Dar oare, stimați lucrători din domeniul culturii, nu avem noi talentele noastre locale? Copii talentați în fiecare localitate găsești, dacă cauți. Grupuri și ansambluri de un talent nemaipomenit…

De ce să vină o ”Nataly” sau un ”Creed” sau nu știu mai cine să vă cânte, și, mai ales, așa cum ziceam, cu fonogramă. De ce în ziua hramului sau a oricărei alte sărbători să nu organizați în sat târguri, unde oamenii locului, iscusiți și talentați, să-și arate rezultatele muncii lor?

Atâtea mâini dibace în fiecare sat, în fiecare oraș!

Să faceți o șezătoare ca pe vremuri, unde să învățați fetele a broda sau a croșeta, iar pe băieți să împletească în nuiele.

Acestea sunt tradițiile satului moldovenesc.

Nu, la noi – ne-am modernizat! – vin și ne cânte în rusă, în engleză și suntem fericiți.

Dacă o să-mi reproșați că se organizează pe la noi și șezători, și târguri, și expoziții, și plăcinte sunt, și cântă formații folclorice, atunci vreau să vă întreb: ”De ce aveți nevoie de un partid care să finanțeze un interpret și să vă aducă mici? Că doar nu toată lumea din sat îl iubește sau nu toți au legătură cu politica. De ce? Gândiți-vă la demnitate și la verticalitate, atunci o să găsiți și răspunsul”.

 

(320 vizualizări)