Expresul

Zona Economică Liberă Ungheni se extinde: va ajunge și la Nisporeni, și la Călărași

După 16 ani de la fondare, Zona Economică Liberă (ZEL) „Ungheni – Business” își extinde activitatea  în raioanele Călărași, Nisporeni, Hâncești și Soroca.

O lege în acest sens a fost votată în Parlament pe 26 iulie și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.

Discuțiile despre o eventuală extindere a ZEL ”Ungheni-Business” au început cu aproape un an în urmă, deoarece, așa cum a explicat administratoarea Natalia Iepuraș, la Ungheni nu mai există platforme libere pentru investitori. ”A mai rămas un singur teren și acela e privat. Iar noi știm că, în cazul când un teren e privat, prețul se dictează și nu tot timpul e pe măsura așteptărilor unui investitor. Din acest considerent, ne-am propus să mergem și în alte regiuni”, a explicat dânsa.

La Călărași, pentru ZEL ”Ungheni-Business” a fost găsit un teren în extravilanul comunei Tuzara – peste 32 de hectare. La Nisporeni – un teren de aproximativ 24 de hectare. ”Noi discutăm cu potențiali investitorii, negociem. Dânșii au mers peste tot, respectiv au indicat locurile unde ar fi dispuși să investească. Deci, noi trebuia să facem pasul acesta de extindere,  fiindcă durează procedura, iar investitorii nu așteaptă”, a precizat administratoarea.

Potrivit ei, noile zone de extindere vor avea doar beneficii: vor deveni mai atractive pentru investitorii străini, se vor forma sectoare competitive în industrie pe baza tehnologiilor moderne şi inovaţionale. Dar, ceea ce e foarte important, vor fi create locuri noi de muncă.

Există deja și un potențial investitor care e dispus să deschidă în una dintre noile sub-zone o întreprindere. Natalia Iepuraș a evitat să spună despre cine este vorba, dar a menționat că e din industria auto.

”Deschiderea unei astfel de filiale la Nisporeni este foarte importantă. Nu este un moft al primarului, dar o responsabilitate de a crea noi locuri de muncă pentru cetățenii orașului, mai ales că acum lucrăm intensiv la infrastructură, condiții și așa mai departe. Revenirea cetățenilor plecați peste hotare este importantă pentru noi. Pentru aceasta, însă, e nevoie să le oferim locuri de muncă acasă”, spunea, chiar la începutul discuțiilor prvind o eventuală extindere a ZEL la Nisporeni, în noiembrie 2017, primarul Grigore Robu.

Și președintele raionul Călărași,  Sergiu Artene, a salutat din start o eventuală extindere a acestei zone la Călărași.

Zona Economică Liberă ”Ungheni-Bussines” a fost lansată la 25 iulie 2002 și este, la ora actuală, una dintre cele mai de succes zone economice libere din Republica Moldova. Investițile aici au ajuns la aproximativ 75 milioane dolari. Numărul angajaților este de 2740, iar al rezidenților – de 36.

(303 vizualizări)