Expresul

Veronica Gorea: Tema pentru acasă e șansa copilului de a deveni responsabil

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat, recent,  că  numărul orelor și al disciplinelor obligatorii în instituțiile de învățământ va fi redus. Foarte bine, e o decizie importantă.

Alt anunț este că elevii din clasele primare nu vor mai avea, atenție, teme pentru acasă. Întotdeauna mi-am zis că în țara aceasta lucrurile o iau uneori razna și habar nu am de unde încep.  De câteva zile mă tot gândesc la ce va duce această mică reformă?

Fie ea  a apărut în urma mofturilor unor părinți, fie cineva vrea să ne demonstreze ce înseamnă reformă în sistemul educațional.

După mine, e cea mai mare greșeală pe care o pot face cei de la minister cu temele pentru acasă, nu însă și reducerea disciplinilor, care e o decizie, la moment, binevenită.
Cred că reducerea numărului disciplinelor era de-ajuns, astfel ca elevul să reușească să-și pregătească temele pentru acasă fără a fi încărcat cu discipline.

Îmi amintesc foarte bine că și pentru mine erau chinuitoare temele pentru acasă, dar rezultatul era îmbucurător aproape întotdeauna.

În momentul în care mama îmi spunea:”Acuș am să verific ce ai făcut”, inima mi se făcea cât un purice, se trezea la viață copilul responsabil din mine și toate calitățile și capacitățile mele se adunau în câteva secunde spre a mă salva de morala mamei.
Aceste teme pentru acasă m-au responsabilizat. O spun cu toată seriozitatea. Dar cel mai important, după ce verificau toți membrii familiei tot ce am făcut, cum citesc și cât de bine am învățat tabla înmulțirii, eu mă simțeam cea mai deșteaptă.
Într-un fel, le demonstram că pot. Cu aceeași senzație ieșeam și în fața colegilor.
Eu am mers la școală la sfârșitul anilor 90, dar nu-mi amintesc să fi plâns cineva pe atunci că temele pentru acasă trebuie scoase.

Și încă ceva. Niciciodată nu-mi făceam temele imediat ce veneam de la școală. Mama îmi amintea de ele pe la ora 16:00 și… hai la făcut lecțiile, că așa le spuneam.

Părinții mei nu au frecventat cursuri de dezvoltare personală sau  conferințe de genul ”Cum să-ți educi copilul”, dar educația și responsabilitatea pe care mi-au semănat-o este rodul perseverenței și responsabilității lor ca părinți.

Nu înțeleg de ce, în zilele noastre, unii părinți se plâng când au de pregătit, împreună cu cei mici, temele pentru acasă. Eu cred că aceasta este și o legătură strânsă între părinte și copil, este și contribuția ta ca mamă, ca tată la educația lui.

Dacă o să-mi spuneți despre sarcinile complicate și disciplinele la care nu aveți nici voi răspuns, o să vă cred. Am răsfoit unele manuale pentru clasele primare. Parcă sunt făcute… numai nu de oameni din sistemul educației.

Discutam cu o mămică despre temele pentru acasă făcute după ore cu învățătoarea. Dânsa a refuzat acest serviciu și chiar mi-a zis că nu vrea să crească un robot sau un copil iresponsabil. Eu am văzut-o foarte interesată de personalitatea copilului său.
Dacă nu vor mai exista teme pentru acasă, îmi este interesant cum o să fie motivați copiii să fie responsabili?  Sau credeți că părinții vor lucra cu ei adăugător?

Noțiunea de ”teme pentru acasă” nu există, deci, nu există nici responsabilitate.

 

(168 vizualizări)