Expresul

Tinerii nisporeneni vor să restabilească o troiță de 75 de ani

Un grup de tineri de la Asociația „Faptă, nu Vorbă”, împreună cu Societatea Culturală „Ginta Latină – Nisporeni”, și-au propus să restabilească troița ostășească de la Iurceni.

În acest scop, ei au lansat o campanie de colectare a fondurilor. Potrivit lui Adrian Ungureanu, președintele Asociației, lucrările de renovare și amenajare a spațiului ar costa circa 40 mii de lei. Pe 18 iulie, tinerii au obținut acordul primarului și consiliului comunal Iurceni, dar și al preotului din sat de a scoate troița din curtea bisericii Sf. Arh. Mihail și Gavriil, ca să o ducă, pentru restaurare, la meșterul popular din Nisporeni, Vasile Adam.

De notat că troița are peste 75 de ani.

”Oamenii din Iurceni sunt mai deschiși și donează bani pentru troiță. Probabil, pentru că înțeleg despre ce e vorba. La Nisporeni, însă, lumea este mai precaută și se gândește să nu fie vorba de politică. Sperăm, totuși, că vom reuși să colectăm suma necesară de bani”, a făcut o remarcă Adrian Ungureanu. Unde mai pui că meșterul a spus că are nevoie de câteva luni de muncă, căci e foarte migăloasă restabilirea.

NOTĂ
Troița de lemn din curtea bisericii Sf. Arh. Mihail și Gavriil din Iurceni este un monument unic, cu o  valoare deosebită pentru comunitate. Ea a fost sculptată în lemn de stejar și a fost instalată, inițial, în parcul ”Fântâna Mare”. Ulterior, în timpul puterii sovietice, a fost scoasă de aici și dusă în spatele bisericii.

Se cunosc și autorii troiței: iurceneanul Chirică Lupeca și Elisei Baltă din Cristești, cetățean de onoare al orașului Nisporeni. Ornamentele sunt de o frumusețe deosebită, fiind bine păstrate. Pe troiță este încrustată monograma Regelui Mihai I al României și inscripția ”Nu uitați nicio clipă jertfa lor”.

Potrivit lui Adrian Ungureanu, troița va reveni la locul inițial, în parcul „Fântâna Mare”.

Timp de o săptămână, pentru restabilirea Troiței ostășești din Iurceni au fost colectați 3215 lei moldovenești și 20 de euro.

(113 vizualizări)