Expresul

La Mănoilești s-a amenajat un parc de odihnă în preajma bisericii

De azi înainte, locuitorii comunei Mănoilești au unde să se odihnească și să petreacă zilele de odihnă. Și asta, grație Grupului de inițiativă ”Viitorul” în frunte cu Ala Grosu, dar și altor actori comunitari, care a reușit să implementeze cu succes un nou proiect finanțat de Fundația Comunitară Ungheni.

Potrivit Nicoletei Diaconu, coordonatoarea proiectului respectiv, amenajarea a costat, per total, peste 54 mii de lei.
Astfel, a fost amenajat un teren din preajma bisericii din sat. Aici a fost construit un foișor, au fost instalate bănci, coșuri de gunoi, un scrânciob, nisipieră pentru copii, au fost create zone verzi și plantate flori. Au apărut și alei pavate. De asemenea, terenul a fost îngrădit.

Pentru realizarea proiectului, întitulat ”Tradiții și obiceiuri – punte de trecere – trecut, prezent, viitor”, Fundația Comunitară Ungheni a oferit aproximativ 20 de mii de lei. Primăria a contribuit cu alte circa 18 mii de lei. S-au implicat și cetățenii, și agenții economici, care au oferit peste 15 mii de lei.

”Deoarece acest teren este amplasat în fața bisericii, iar în apropiere e și școala, și o instituție  medicală, ne-am gândit că ar fi bine să-l amenajăm, să fie frumos. Am început în 2013, cu proiectul ”Aleea vieții” și am continuat acum, cu noul proiect”, a explicat Nicoleta Diaconu, după care a precizat: ”Este un loc pe unde trec toți copiii care urmează să fie botezați, pe aici merg spre biserică, la cununie, viitoarele familii. Tot pe aici trec oamenii spre punctul medical, spre magazin și pe aici suntem petrecuți pe ultimul drum. E un loc de trecere prin viață, metaforic vorbind”.

”Acum, rămîne ca acest teren amenajat să fie păstrat, îngrijit și dotat cu noi atribute de către cetățenii comunei, cărora le pasă de satul în care trăiesc și doresc să fie un sat frumos, curat și amenajat”, a menționat și primarul Valentina Grosu.

Potrivit dânsei, în acest spațiu vor fi organizate expoziții cu lucrările meșterilor din sat, master-class-uri la croșetat, împletitul din lozie, la încondeiatul ouălor de Paște și așa mai departe. Va fi un loc de unde vor fi transmise tradițiile și obiceiurile strămoșești generațiilor tinere.

(293 vizualizări)