Expresul

Veronica Gorea: Muncitorii sunt tot mai expuși pericolului

Uneori, am impresia că moldovenii se consideră nemuritori, chiar dacă o fac pe deștepții sau neînfricații. Până la urmă, toți murim într-o zi. Păcat că unii s epierd din propria neglijență.

Ați auzit, cred eu, de sutele de accidente la locul de muncă. Ați văzut câte se petrec prin șantiere, la  fabrici… Oamenii sunt expuși pericolului peste tot, inclusiv dacă nu acordă suficientă atenție sănătății și protecției personale.

Se tot discută despre protecția la locul de muncă. Dar, practic, nu se face nimic. Fie din neglijența lucrătorilor, fie din neglijența șefilor. Nu pot trece cu vederea cum și în ce condiții lucrează muncitorii de pe șantiere, la construcții. Ai impresia că niciunul nu se gândește că poate să-și piardă viața sau să rămână invalid.

Sigur, toți, indiferent de meseri și specificul activității, sunt expuși unor riscuri profesionale. Din fericire, acestea mai pot fi prevenite: prin informare, respectarea unor reguli, dar și responsabilitatea fiecăruia. În plus, au fost inventate fel de fel de echipamente pentru protecție, dar nu știu de ce, ai noștri, în mare parte, nu le folosesc.

În ultima perioadă, Republica Moldova s-a transformat într-un adevărat șantier de lucru, mai ales pe traseul Chișinău-Ungheni, pe unde trec și eu. Văd o mulțime de muncitori. Sunt cei care muncesc fizic și se expun pericolului în fiecare zi. Ei pot cădea de la înălțimi, pot fi prinși, Doamne ferește, printre mașini și tehnică, poate să le cadă ceva în cap. O spun cu toată seriozitatea.

Mă întreb, cum pot să se protejeze acești oameni? Cum pornesc ei dimineață la lucru? Cu ce gând? Nu am văzut să fie echipați corespunzător. De ce? Cine se face vinovat că acești oameni nu-s echipați așa cum ar trebui? Oare nu merită să fei protejați? Sau nu ajung bani pentru ei?

Mor oamenii din lipsa de protecție la locul de muncă. Cred că fiecare cunoaște câte un caz, care s-a întâmplat pe undeva, cândva. Nu e suficient? De ce trebie să așteptăm să se întâmple ceva ieșit din comun acum, ca ca să luăm atitudine? De ce nu prevenim nenorocirea?

Poate că acestor oameni li s-a dat echipamentul necesar, iar ei nu-l poartă, cu gândul, spcecific multor moldoveni: ”Nu o să se întâmple nimic cu mine”.

Au apărut, iată, din nou, cei ce lucrează la înălțime. Seara, când merg acasă de la serviciu, mă crucesc când îi văd legați cu o funie la brâu și atârnă pe la etajul opt sau nouă. Fără cască de protecție, fără funie specială care să fie sută la sută rezistentă. Nici nu vreau să-mi imaginez ce se poate întâmpla.

O să-mi spuneți că nu e grav? Ba e foarte grav! Și cred că autoritățile trebuie să se implice în cel mai serios mod.
Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră.

 

(128 vizualizări)