Expresul

Petreșteanul Stanislav Pendus: ”Nu mă ajută la nimic această legitimație. Primesc o compensație de 100 de lei și atât”

Veteranii de război s-au ales cu noi legitimații. Le-au fost înmânate pe 24-25 iulie, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Centrul Militar Teritorial din Ungheni.

”Acum, toți veteranii de război: și ai celui de-al doilea război mondial, și ai războiului din Afganistan, de pe Nistru sau ai altor conflicte militare, vor avea o legitimație standard, unică pentru toți”, a explicat Igor Adjovschi, colonel, comandant interimar la Centrul Militar Teritorial Ungheni.

Notă: în raionul Ungheni sunt, la ora actuală, 19 veterani ai celui de-al doilea război mondial; 265 veterani ai războiul din Afganistan; 688 – ai războiului de pe Nistru și 3 din alte conflicte plus 110 participanți la lichidarea avariei de la centrala atomică din Cernobîl.

La festivitatea de înmânare a noilor legitimații de veterani a participat și vicepreședintele raionului, Serghei Lacusta, participant la acțiunile de luptă de pe Nistru din 1992. Dânsul a ținut să le amintească celor prezenți despre curajul, bărbăţia şi sacrificiul pe care l-au demonstrat în războaie.

Un cuvânt au avut de spus și proaspeții deținători a noilor legitimații. ”Este un document care confirmă că am fost pe câmpul de luptă. Atât. Nu am mare lucru de la el”,  a făcut o remarcă Stanislav Pendus din Petrești, participant la războiul de pe Nistru din 1992, după care a continuat: ”Nu mă ajută la nimic această legitimație. Primesc o compensație de 100 de lei și atât. Dar războiul m-a afectat, aud foarte greu, am avut contuzie”.

Veteranul a mai spus că, de-a lungul anilor, li s-au făcut multe promisiuni, dar nimeni nu a făcut nimic pentru ei. Dimpotrivă. ”Mai înainte, aveam privilegii la lumina electrică, transport… Acum au uitat de noi. Degeaba am luptat și ne-am distrus sănătatea. Armata rusească nu a plecat de pe Nistru, iar noi ne ducem viețile cum putem”, a explicat.

Referindu-se la potențiale privilegii și ajutoare pentru veterani, Igor Adjovschi a specificat că ”Guvernul lucrează asupra unor modificări într-un șir de acte normative, care prevăd acordarea unor privilegii participanților la conflictele armate. Deocamdată, ajutorul rămâne standart, dar se lucrează pentru a îmbunătăți viața veteranilor”.

 

(473 vizualizări)