Expresul

FOTO | Soarta sculpturilor din lemn din Ungheni. Mai pot fi oare salvate?

”Întâlnirea în spațiu” de Tudor Cataraga

În municipiul Ungheni, la ora actuală, sunt zece sculpturi din lemn, create de artiști celebri în cadrul taberelor de sculptură.

În preajma Palatului de Cultură, este amplasată o lucrare a regretatului Tudor Cataraga, întitulată ”Întâlnirea în spațiu”. E într-o stare jalnică.

”Peste ea au dat cariile”, a explicat Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Ungheni, el și inițiatorul taberelor de sculptură din Ungheni, după care a accentuat: ”E foarte grav când lemnul este afectat de carii. Acum trebuie să fie demontată și unsă cu o soluție specială, pentru a îndepărta aceste carii”. Potrivit dânsului, dacă, în următorii ani, nu vor fi tratate corespunzător, există un mare risc ca lucrările din lemn să fie pierdute pentru totdeauna.

Ultima dată, el au fost prelucrate cu doi-tei ani în urmă, dar, susțin specialiștii, această porcedură trebuie făcută anual, altfel sculpturile nu au cum să reziste.

Cine trebuie să aibă grijă de sculpturi? De ce unele dintre ele arată astăzi dezolant?
”Sculptorii și-au lăsat lucrările aici, astfel că primăria este acum responsabilă de ele. Ea trebuie să  intervină pentru a le prelucra, dar fără a le modifica. Doar că e nevoie de mulți bani și un spațiu special pentru a le demonta”, susține Vasile Iucal.

Fiind întrebat care va fi soartea de mai departe a sculpturilor din lemn, primarul Alexandru Ambros a spus că, în acest an, la tabăra de sculptură din Ungheni, organizată în perioada 6-26 august, se va pune în discuție și o renovare a sculpturilor existente, atât din lemn, cât și din piatră de Cosăuți.
”O problemă ar fi lucrările autorilor care nu mai sunt în viață. Aici ar trebui să existe o altă abordare. Nu putem interveni cum ne dorim noi. Vom solicita participanților taberei să facă o revizuire a sculpturilor existente în oraș și, dacă e nevoie, le vom reabilita”, a spus primarul.

Sculpturile pot fi încă salvate
L-am întrebat pe meșterul popular Simion Bulbaș, conducătorul Centrului de Meșteșug ”Plaiul Fagului” din Rădenii Vechi, cum pot fi salvate sculpturile din lemn.
”Înnegrirea lemnului are loc atunci când sculpturile nu sunt conservate la timp. Dacă, totuși, s-au înnegrit, mai pot fi salvate, dar e nevoie de acordul autorului. Ulterior, ar fi bine ca anume autorul să se ocupe și de conservarea lucrării”, a explicat dânsul.
Iată cum arată câteva dintre sculpturile din lemn de la Ungheni

 

(151 vizualizări)