Lipsa unei culturi generale are un impact deosebit de grav pentru un popor. Dacă omul nu posedă cunoștințe elementare, atunci, cu siguranță, nu are șansa să-și spună o opinie sau să mai argumenteze ceva în viața aceasta.

Trebuie să recunoaștem: poporul nostru este lipsit, în mare parte, de această cultură generală. De aceea suntem foarte ușor de condus și de manipulat. Nu avem coloană vertebrală, iar aceasta-i problema problemelor.

În virtutea profesiei pe care o am, merg pe la evenimente, de la cele mai restrânse până la cele mari. Ceea ce vreau să zic e că, uneori, comportamentul oamenilor mă lasă fără suflare.

Recent, am participat la Festivalul castanilor din Ungheni. Vreau să fac o remrcă: a fost un festival reușit, dar, se pare, neînțeles de o bună parte din oameni.

Toate bune și frumoase până la degustarea vinurilor, care au fost puse la dispoziție de către cei mai importanți vinificatori din republică. Și-au etalat vinurile companii recunoscute nu doar la noi, ci și în străinătate; companii mai mici, dar la fel de bune.
Pentru a degusta un vin, era nevoie ca vizitatorul să scoată zece lei din buzunar. Nu e o avere mare și nicio pierdere, mai ales, când nu te apuci să le încerce chiar pe toate.

În plus, mai costa cinci lei păharul.
Sincer, am rămas fără cuvinte la toate replicile pe care le-am auzit în acea zi. Cică-i prea scump, spuneau unii. Cică, producătorii au adus vinuri cu care nu au ce face și că poate le-or vinde la Ungheni.

Știu că astfel de comentarii și mizerii se aruncă la orice eveniment, dar nu înțeleg de ce.

De ce nu ne bucurăm de faptul că se încearcă a promova tradițiile noastre autohtone? Că avem buni producători de vinuri în Moldova și care au binevoit să organizeze un astfel de eveniment la Ungheni? De ce atâta răutate și desgust?

Cine își poate permite astăzi să meargă la toate edițiile vernisajului vinului, care costă mult mai scump, sute de euro? De ce nu ne bucurăm și nu profităm de faptul că un astfel de vernisaj este organizat la Ungheni, iar omul trebuie să plătească simbolic?
Nu-ți place? Dar la urma urmei, nu este obligatoriu să deguști. O pot face și trebuie s-o facă cei pasionați, cei care cunosc și înțeleg ce înseamnă un vin bun.

Era suficient să te apropii de tarabele cu vinuri, că-ți devenea imediat clar cine-i cunoscător de vinuri și cine-l dă peste cap și merge mai departe. Din ăștia cu băutul erau mulți.
Aveam o satisfacție imensă când vedeam oameni care analizau vinul, îl miroseau îndelung, discutau cu reprezentanții companiilor.

Iată că am ajuns și de această dată la faimoasa replică a lui Nicolae Timofti: „Nu ştiu ce nu avem, dar era bine să avem”.
Tare era bine, dacă aveam un pic de cultură. Ceva, dragi oameni, nu ne ajunge. Etică, cultură generală și comportament omenesc se pare. Am impresia că am preluat moravuri din cele mai penibile și nu putem scăpa de ele. Dar, zic eu, ar fi timpul să le dăm uitării.

Orice eveniment și orice loc trebuie apreciat cu note de la unu la zece, iar mizeriile și aberațiile nu-și au locul. Sigur, fiecare are dreptul să critice, dar într-un mod civilizat, ceea ce presupune educație.

La ora actuală, la noi se organizează multe evenimente culturale, de promovare a diverselor locuri, a tradițiilor etc. Eu îș încurajez pe fiecare să meargă măcar la un festival. Nu e nevoie de mulți bani. În schimb, mai vedem lucruri frumoase, ne distrăm civilizat și, credeți-mă, de la fiecare eveniment avem ce învăța.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(269 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: