Locuitoriii satului Romanovca știu ce înseamnă tradiție. Deja de 30 de ani, în a doua duminică din luna mai, gospodarii de aici sărbătoresc Ziua fântânilor. E unul dintre cele mai frumoase și cele mai așteptate evenimente din partea locului.

”Este o tradiție veche, de pe vremea primarului Grigore Dulce, care a decis ca fântânile să aibă o zi a lor în această localitate”, a menționat actualul primar, Vera Buga, după care a precizat că scopul sărbătorii respective este ”ca oamenii să le acorde o atenție mai deosebită fântânilor și să dea start curățirii lor”.

Dânsa spune că de trei ani, de când se află la cârma primăriei, face tot posibilul ca tradiția să fie dusă mai departe. Este simplu, deoarece comunitatea de aici se implică activ. Ceea ce face primăria, de fapt, e o susținere financiară.

”În acest an, au fost reparate toate fântânile publice din sat. Două dintre ele au fost reconstruite  din talpă, adică de la colac până la acoperiș. Primăria a oferit, în acest scop, materialele necesare, în sumă de cinci mii de lei. Restul au făcut oamenii, iar cei mai activi au fost premiați”, a explicat primarul.

Munca depusă de oameni la amenajarea și renovarea fântânilor a fost evaluată de o comisie specială, instituită de primărie, astfel ca să fie premiați cei mai buni dintre cei buni.

Ziua fântânilor s-a încheiat cu un spectacol, prezentat de copiii satului.

Oamenii îngrijesc de fântâni cu sfințenie, pentru că nu au avut niciodată apeduct. ”Suntem în așteptarea minunii. Lucrăm la un proiect de peste 35 milioane de lei pentru construcția unui apeduct care să aprovizioneze cu apă și satul Romanovca, și orașul Cornești, care fac parte din aceeași primărie. Sperăm să fim auziți, căci, în ultima perioadă, avem tot mai mulți ani secetoși, astfel că oamenii sunt nevoiți să meargă până și în alte localități în căutarea apei”, a subliniat, la final, Vera Buga.

La ora actuală, satul Romanovca, cu o populație de circa 500 de locuitori, are peste 70 de fântâni, dintre care 30 sunt publice.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(60 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: