Mihaela Gaevschi, elevă în clasa a IX-a la Liceul  „Vasile Alecsandri” din Ungheni, a fost apreciată  cu mențiune la  concursul național de creație literară „Scrisoare mamei”.

Este unica elevă din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași, care se regăsește în lista premianților.

Scrisoare-i, înșirată pe trei pagini, cu zeci de metafore și neologisme, se pare că le-a fost pe plac membrilor juriului.

În ziua în care ne-am propus să discutăm cu ea, nu am găsit-o la școală. Am vorbit, însă, cu profesoara ei de limba și literatura română, Cristina Canișcev.

”Mihaela este poetică și, pe an ce trece, văd progres în creația sa”, a făcut dânsa o remarcă, după care s-a referit la scrisoarea propriu-zisă: ”A fost o deschidere și o mărturisire a ei către mamă. Toată lucrarea e redată prin metafore. Imaginile poetice și artistice cred că au impresionat juriul”.

”Sunt doar un vlăstar neputincios și fraged din colțul de rai al grădinii Tale. Sunt o licărire blândă din aglomerația de stele a cerescului Tău chip, care, conjugând verbul a iubi, rătăcește în ființa Ta angelică. MAMĂ – octavă divină, ruptă din viersul orfic, lacrimă prelinsă în creația poeților, care, fremătând în așternutul de doruri din pustiul cuvintelor, le preschimbă în Paradisul Său”, așa își începe Mihaela Gaevschi scrisoarea către mama sa, pe care o descrie, mai apoi, în felul următor: ”MAMĂ, ești frontiera dintre teluric și celest, un fundal încântător din candelabrul apusului de soare, o lumânare ce varsă plânsu-i potolind febrilitatea făcliei de supliciu a gândirii sclave acestui legământ – viața”.

Nu a uitat să-i redea, în stilu-i caracteristic, și aspectul fizic: ”În ochii tăi de lăcrimioară, verdele primăvăratic adie candețat, dezvăluind slăbiciunea soarelui. (…) zâmbetul tău schițează perfecțiune pe paginile destinului. Păru-ți este un fir din aurul grâului, culoarea frunzelor autumnale ce cad ispitite de divinitatea Ta. Sufletul Tău este candoarea florii de zăpadă într-o lume dezrădăcinată”.

La final, i se adresează: ”Primul meu strigăt te-a făcut fericită, pentru celelalte, iartă-mă, MAMĂ!”.

Mențiunea și un premiu de 500 de lei i-au fost decernate Mihaelei  la Gala Laureaților Concursului Național de Creație Literară pentru elevi „Scrisoare Mamei” , care a avut loc pe 28 aprilie, la  Biblioteca Academiei de Științe a Moldovei.
Din cei 2550 de participanți, au fost premiați circa 250 de elevi și circa 50 de profesori-coordonatori.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(449 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: