La sfârșit de aprilie, pentru prima dată, în scuarul primăriei orașului Călărași, s-au adunat o mulțime de romi. Nu au ieșit la vreun miting sau protest, ci au participat la un concert dedicat lor, cu genericul: ”Ilo romano – Inimă de țigan”.


Acesta a fost organizat în premieră la Călărași cu ocazia Zilei internaționale a romilor, care se sărbătorește anual la 8 aprilie.

Potrivit Mariei Apostol, mediator comunitar la primăria Călărași, dânsa fiind și cea care a s-a ocupat de organizarea evenimentului, majoritatea romilor au venit pregătiți cu dansuri și cântece țigănești.
”A fost o sărbătoare reușită și vrem să facem o tradiție din ea”, a subliniat dânsa.

În acea zi, romii călărășeni au avut parte și de surprise frumoase. Pentru ei a evoluat fanfara de la Vălcineț, dar și și Aurica Carai, conducătoarea ansamblurilor de dansuri și cântece rome ”Potcoava” și ”Potcovița junior” din Chișinău.
”Chiar dacă e mai complicat să-i implicăm pe romi în anumite activități, iată că, de data aceasta, am reușit să-i mobilizez pe toți și să organizăm un concert care a plăcut tuturor”, a mai spus Maria Apostol.

Fiind întrebată cum de a reușit, dânsa a răspuns scurt și clar: ”Cred că depinde mult de cine organizează. Eu tot sunt de etnie romă, sunt la fel ca ei și ei avut încredere în mine”, după care a adăugat: ”Îmi doresc să stabilesc cu ei relații adevărate de colaborare. Sper că îmi reușeșete”.

De notat că activitatea, dedicată Zilei internaționale a romilor, a fost organizată cu suportul primăriei orașului Călărași.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(130 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: