De ce ne trimitem copiii la grădiniță? Ce gândim când planificăm perioada de integrare a copilului nostru în societate?
Mulți părinți abia așteaptă grădinița, fie pentru a scăpa un pic de copii, fie ca să-i facă mai independenți, să-i deprindă să-și îmbrace singuri pantalonașii sau să mănânce.

Da, grădinița trebuie să fie locul unde copiii devin independenți, să se descurce singuri. Cine a inventat așa loc, a știut de ce.
Unii consideră că grădinița e doar locul unde își poate lăsa copilul în siguranță, hrănit și odihnit. Nu neg, e și aceasta o opțiune și un plus. Fiecare dintre noi recunoaștem.

Dar trebuie să percepem grădinița ca un loc unde copilul nostru învață să pășească cu dreptul în societate, învață cum să socializeze și să împartă jucările cu semenii lui, să fie bun.

Trebuie să ne bucurăm că trăim în secolul când copilul vine de la grădiniță nu numai sătul și protejat, dar și cu un bagaj de cunoștințe. Trebuie să le fim recunoscători educatorilor, care în grădinițele de stat, cu salarii mici, încă le oferă copiilor cunoștințe.

Dar unde ați văzut păduri fără uscături? În acest sistem preșcolar lacune sunt și-s multe. Atât din partea părinților, cât și din partea educatoriilor.

Cazurile care s-au întâmplat în ultima vreme, la grădinițele din țara noastră, mi-au tăiat răsuflarea. Într-o grădiniță au fost vaccinați copiii fără acordul părinților. Părinții s-au plâns că nu au fost anunțați și întrebați dacă își doresc aceasta pentru copiii lor. Totodată, vaccinarea a fost făcută în condiții neprielnice, nu s-au respectat normele sanitare.

Întrebarea mea e de ce vaccinarea a fost făcută la grădiniță? A cui a fost această idee tâmpită, mă scuzați? În mod normal, părinții trebuie să stea alături de copil când i se face acest vaccin.  Totuși, vorbim de un copil, nu de un vițel care merge la vaccinare fără vacă.

Unde ne aflăm, oameni buni? În ce eră trăim ca să facem astfel de gesturi prost-analizate?
Dar părinții care au acceptat vaccinarea la grădiniță, s-au gândit la riscuri? Sau vorba aia: ”baba din căruță – mai ușor de cai”, iar restul nu contează.

O altă ispravă la fel de deocheată.  La o grădiniță din capitală a fost făcut un anunț că micuții se vor împărtăși. Rugămintea era tare penibilă: ”Nu-i hrăniți de dimineață”.  Da oare copilul la grădiniță trebuie să știe de așa ceva? De ce trebuie să implicăm biserica aici? Dacă sunteți așa de credincioși, învățați-i pe copii să fie buni, să facă bine.

De mici îi zombăm și nu le oferim opțiuni, să aleagă ei. Ce-i învățăm? Că trebuie să mănânce din aceeași cupă și cu aceeași linguriță ca să ce? Să li se ierte desenele de pe pereți sau cearșaful de pipi? Oameni buni, copilul trebuie învățat să fie bun cu aproapele, să-l ajute, să-i respecte pe cei maturi, să nu mintă, să nu lovească și să fie fericit, vesel, binedispus. Grădinița trebuie să fie generator de bunătate, nu de obiceiuri inventate și chiar nocive pentru ei.

Faptul că  un părinte își duce copilul la biserică să-l împărtășească, e alegerea lui. Dar la grădiniță se fac alte lucruri. Lucruri bune și frumoase.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(386 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: