Expresul

Promisiuni încă… neasfaltate pentru satele noastre

Peste 140 de localități din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași vor avea, până la finele anului, câte o porțiune de drum reparată. Cel puțin, așa promite Guvernul. 

Pe 20 martie, Ministerul Economiei și Infrastructurii a prezentat harta drumurilor locale și naționale, care vor fi reabilitate.
Pentru raionul Ungheni, care este și cel mai mare din regiune, vor fi alocați 88355 mii de lei, care ar trebui să fie utilizați pentru reparația unor drumuri din 69 de localități.  Vor fi folosite 36845 de tone de beton asfaltic și 55824 de metri cubi de piatră spartă.

E mult? E puțin?
”Întrebați Guvernul”, ne-a spus din start Constantin Fuior, șeful Secţiei construcţii, gospodărie comunală şi drumuri, după care a explicat: ”De acest proiect nu suntem noi responsabili. Este proiectul Guvernului”.

Fiind întrebat cât e de real ca toate drumurile luate în vizor să fie reabilitate cu materialele și banii existenți, dânsul a răspuns oarecum evaziv: ”Dacă Guvernul consideră că are resurse și e real proiectul…”. Apoi a mai adăugat: ”Nu vă pot spune dacă se va reuși până la sfârșit de an sau nu. Dacă timpul de afară va fi așa până la Paște, e greu de spus ce va fi. Depinde de materiale, de resurse umane, de tehnică”.

În raionul Călărași  vor fi reparate drumuri din 41 de localități, pentru care sunt planificate 45150 mii de lei, 15899 tone de beton astfaltic și 28893 metri cubi de piatră spartă.

”Vor fi reparate porțiunile de drum, stabilite de primari. Ce au cerut ei, aceea vor primi. Nici mai mult nici mai puțin”, a precizat, din start, Veaceslav Stratan, șeful Direcției construcții Călărași.

L-am întrebat dacă, în calitate de specialist, dânsul consideră că banii prevăzuți vor fi suficienți pentru volumul de muncă ce se preconizează. Și Veaceslav Stratan a răspuns oarecum evaziv: ”În cazul în care nu le va ajunge, primăriile mai au bani din Fondul Rutier. Deci, pot să facă mai departe drumuri  din banii lor”.

La o altă întrebare, dacă se va reuși până la finele anului, dânsul a răspuns: ”E grea întrebare. Nu pot să spun ceea de ce nu sunt sigur. Va avea loc licitația, vom vedea cine va câștiga și atunci poate o să știm și răspunsul”.
Totuși, a dat asigurări că la Călărași se va face tot posibilul ca să fie reabilitate, până la sfârșit de an, toate drumurile planificate.
În raionul Nisporeni vor fi reparate drumuri din 31 de localități, pentru care sunt planificate 71034 mii de lei, 28762 tone de beton asfaltic și 26088 de me tri cuni de piatră spartă.

Savelie Tipa, șeful Drecției construcții din Nisporeni, s-a arătat entuziasmat de suma de bani care urmează să fie utilizată pentru reabilitarea drumurilor din raion. ”E un lucru binevenit. Oamenii s-au bucurat, când au auzit. Mă întrebau dacă e adevărat că la ei în sat se va face un drum sau altul. Sunt localități care nu au văzut gram de asfalt. Cred că va prinde bine acest proiect”, a punctat dânsul.

Potrivit lui urmează să fie reprate diverse drumuri: și de acces, și locale, și chiar raionale. ”Depinde ce au solicitat primarii”, a făcut o remarcă, apoi a adăugat: ”Chiar dacă într-o localitate va începe repararea unei porțiuni de drum, comunitatea va decide mai apoi dacă îl va continua sau dacă va repara un alt drum. Scopul e ca fiecare localitate să aibă o îmbunătățire a infrastructurii”.

Programul respectiv, întitulat „Drumuri bune pentru Moldova” prevede reabilitarea a circa 1200 de kilometri de drumuri, ce vor cuprinde aproape 1200 de localități din toată republica. Suma totală a investițiilor va fi circa 1,6 miliarde de lei. Banii vor fi alocați din Fondul Rutier – 500 de milioane de lei, și din Bugetul de Stat – 1100 de milioane de lei.

(114 vizualizări)