Expresul

Bate vântul frunzele, se-nvârtesc moriștele… Pe dealuri, la Ungheni și Nisporeni

Pe un vârf de deal, în preajma satului Șendreni din raionul Nisporeni, a apărut, în toată furmusețea ei, o turbină eoliană, dintre cele care produce, cu ajutorul vântului, energie electrică.

Nu se știe exact când va începe să lucreze, nu se știe nici când oamenii vor beneficia de curent electric și nici la ce preț va fi. Se știe doar că vor beneficia de curentul electric produs de vânt satele Șendreni și Vărzărești.
Potrivit primarului Constantin Ungureanu, turbina a fost adusă și instalată de un antreprenor din Chișinău. Primăria a oferit doar terenul și a contribuit la schimbarea destinației acestuia. ”Este un lucru bun pentru comuna noastră”, a subliniat primarul, după care a adăugat, mai în glumă, mai în serios: ”Acum, reprezintă o atracție turistică, aș zice eu. E foarte înaltă și se vede din toate părțile. E ceva neîntâlnit pe la noi”.

Constantin Ungureanu speră, totuși, că această turbină va contribui la dezvoltarea infrastructurii, că va avea de câștigat și comuna, și locuitorii ei. Potrivit dânsului, urmează să fie stabilit tariful la curentul electric produs de acea turbină, apoi, prin luna mai, va începe să funcționeze.

O turbină eoliană va apărea în scurt timp și pe dealul din preajma satului Mircești din raionul Ungheni.
”De-ar da Dumnezeu să prindă toți la minte și să instaleze sute de astfel turbine pe toate dealurile din Moldova, să nu mai depindem de Rusia, de Ucraina sau de cine știe cine mai furnizează energie electrică”, a declarat din start primarul Gheorghe Filipovici, după care a adăugat: ”Dacă s-a pornit, înseamnă că, în curând, va fi și la noi ca în Oldanda, unde cetățenii de mult timp beneficiază doar de energie generată de vânt”.

Potrivit dânsului, turbina a fost adusă deja în teritoriu și urmează să fie instalată. ”Am înțeles că, pentru instalarea acesteia, a fost adusă o macara din Polonia. Dacă timpul se va menține așa și va fi înghețat, în curând va fi instalată”.
Alte detalii nu a putut să ne furnizeze, dar ne-a direcționat către persoana responsabilă de această turbină.

Cu toate acestea, nu am reușit să aflăm prea multe lucruri. Contactat de ”Expresul”, Victor Aghenie, conducătorul de șantier, nu a putut (sau nu a vrut?) să ofere detalii privind costul unei astfel de turbine, cine este agentul economic căruia îi aparține, când va începe să funcționeze.

La întrebarea dacă nu cumva e vorba de același antreprenor care a instalat turbina eoliană la Șendrenii Nisporenilor, dânsul a răspuns ferm: ”Nu”.

”Nu aș vrea să facem mult fum din aceasta. Peste două sau trei  săptămâni, ne va fi totul clar. Acum, suntem, practic, ”în aer”, nu avem, deocamdată, toate actele necesare”, a făcut o remarcă.

Ceea ce a putut spune Victor Aghenie e faptul că turbina respectivă a fost adusă din Germania, e la mâna a doua, are o înălțime de 80 de metri, puterea maximă e de 1500 kw și va furniza curent electric pentru comuna Boghenii Noi. Când și cum, nu se știe încă.

(1.147 vizualizări)