O nouă tentativă de luptă cu absenteismul la gimnaziul din Vulcănești are loc, în aceste zile. De data aceasta, sunt implicați și mămici, și tătici.

Aici se desfășoară zilnic o școală a mamelor și a taților, grație proiectului ”Promovarea sporită a participării copiilor romi în educație”.

Proiectul este implementat de Asociația Părinţilor și Pedagogilor ”Prosperarea” din gimnaziul respectiv este desfășurată zilnic, cu suportul Centrului de Resurse pentru Tineret ”Dacia”, în parteneriat cu Reprezentanța UNICEF din Moldova.

Astfel, părinții au ocazia să discute, împreună cu organizatorii, despre necesitatea școlarizării copiilor, despre absenteism, despre violența în familie și cum pot fi contracarate aceste fenomene negative din comunitate.

Adriana Ticlenco, specialist superior la Biroul siguranţei copilului din cadrul Inspectoratului de Poliţie Nisporeni, susține că, desfășurând asemenea activități, s-a reușit readucerea copiilor la școală.

”La Gimnaziul din Vulcănești ne confruntăm cu o problemă mai veche și majoră – absenteismul. Lucrăm cu părinții, mai ales cu tații, ca să le aducem la cunoștință prevederile legale din domeniu, în speranța că aceștia le vor transmite și altor părinți, mai puțin responsabil, că pot fi trași la răspundere și pedepsiți, dacă încalcă dreptul copiilor la studii”, a spus dânsa, după care a adăugat: ”Am reușit să readucem la școală o bună parte din copiii care nu frecventau orele”.

Directorul gimnaziului, Gheorghe Adam, a declarat pentru ”Expresul” că este mulțumit de rezultate și este încrezător în continuitatea proiectului. ”Am avut zile, când făceam ore cu 10 copii din 50. Acum, se lucrează intensiv cu părinții. Anume ei trebuie să fie responsabili, să-i trezească dimineața pe copii și să-i trimită la școală. De aceea, împreună cu autoritățile, cu Inspectoratul de poliție și ceilalți actori, implicați în proiect, desfășurăm zilnic întâlniri cu părinții. O zi cu mamele, o zi – cu tații”, a spus dânsul.

Mai puțin entuziasmat și mai mult realist s-a dovedit a fi primarul Valeriu Guțu. Potrivit lui, situația în ceea ce privește frecvența elevilor la gimnaziul din Vulvănești este relativ bună. ”Nu putem spune că e perfect, dar lucrurile au început să de miște din loc. Dacă, cu câțiva ani în urmă, din 50 de elevi cât erau în școală,  veneau vreo șapte, acum  vin 30. Se vede că actorii sociali locali și-au făcut treaba. Odată cu acest proiect, finanțat de UNICEF, am pbservat anumite schimbări, pentru că se lucrează mult și cu părinții”, a explicat dânsul.

Totuși, primarul a recunoscut că are temeri că, odată cu încheierea proiectului respectiv, situația va reveni la cea de la începuturi.

De notat că satul Vulcănești numără aproximativ 1500 de locuitori, marea majoritate de etnie romă. Satul face parte din componența comunei Ciorești.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(79 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: