Expresul

Speranța moare ultima. Oamenii de afaceri caută răspunsuri

Peste 50 de oameni  de afaceri și reprezentanți ai autorităților publice locale din raioanele Ungheni, Nisporeni și Strășeni s-au adunat, la început de săptămână, pe 12 februarie, la Nisporeni. Au venit la Incubatorul de Afaceri din localitate la o întâlnire cu președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Potrivit administratorului Vitalie Lazăr, inițiativa i-a aparținut șefului legislativului. Vor urma și alte întruniri de acest gen, în alte raioane, a precizat Vitalie Lazăr. Startul, însă, a fost dat la Nisporeni.

”Au fost antreprenori din agricultură, panificație, producere, textile, aprovizionare cu gaze… Ei i-au adresat numeroase întrebări lui Andrian Candu. Unii au primit răspuns imediat, alții urmează să-l primească”, a explicat Vitalie Lazăr, după care a subliniat: ”A fost o discuție directă, s-au abordat diferite probleme, au fost propuse soluții, au fost oferite explicații ”.

”Președintele Parlamentului a prezentat mediului de afaceri beneficiile oferite de peste 20 de programe active, finanțate din bugetul public, precum și din surse externe. Andrian Candu a discutat cu oamenii de afaceri despre implementarea programului PARE 1+1, Fondului de garantare al creditelor, subvenționarea de către stat a creării noilor locuri de muncă. De asemenea, a fost abordată problema forței de muncă și acțiunile întreprinse pentru stimularea, suplinirea și menținerea profesioniștilor în țară”, se arată într-un comunicat al parlamentului, remis presei.

Fiind întrebat dacă crede cu adevărat că un astfel de dialog va schimba lucrurile în bine, administratorul Incubatorului de Asfaceri din Nisporeni a răspuns fără pic de ezitare: ”Da. Astfel de întâlniri sunt benefice”.

La rândul său, unul dintre participanții la acest dialog, Nicanor Buzovoi, antreprenor din Pîrlița, Ungheni, a recunoscut că a avut așteptări mai mari. ”Dă Doamne să se facă ceea ce s-a spus. Noi suntem mereu în așteptare. Vreau să spun că multe dintre întrebări au mai fost adresate de zeci de ori oficialilor… Sper că, totuși, se va schimba ceva”, a menționat dânsul.

”Dicuțiile s-au axat pe modificările recente în actele legislative și normative cu referire la activitățile economice”, a făcut o remarcă Ludmila Guzun, președinta raionului Ungheni, prezentă și ea la întâlnirea cu Andrian Candu de la Nisporeni. Dânsa a mai spus că un subiect important, care s-a pus în discuție, a fost procedura de schimbare a destinației terenurilor  agricole și costurile care se impun. Președintele Parlamentului a promis că va examina subiectul și se vor căuta soluții optime.

Fiind întrebată după ce criterii au fost aleși oamenii de afaceri, care să meargă la întâlnirea cu Andrian Candu, Ludmila Guzun a răspuns: ”Să fie foarte clar: nu au fost aleși. Antreprenorii au fost anunțați și au mers cei care au vrut și au avut posibilitatea”.
În comunicatul Parlamentului se mai arată: ”La audieri au participat oameni de afaceri din Nisporeni și localitățile din zonă, reprezentanți ai autorităților locale, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției pentru investiții și plăți în agricultură, ODIMM, alte agenții guvernamentale”.

(154 vizualizări)