Au acţionat pentru a stopa tuberculozaNumărul persoanelor bolnave de tuberculoză a crescut considerabil în raionul Nisporeni.
Potrivit Ninei Ionița, medic ftiziopulmonolog la Spitalul Raional din Nisporeni, comparativ cu anul trecut, numărul persoanelor s-a dublat.

”Suntem astăzi tot raionul în pericol”
”În acest an, numărul pacienţilor cu tuberculoză pulmonară activă s-a majorat considerabil. Situația nu e atât de bună, raionul Nisporeni fiind cel mai afectat de tuberculoză, având cele mai multe cazuri de formă deschisă. În prezent, în evidență avem 72 de persoane, dintre care 50 cu tubervculoză formă deschisă. Acestea pot infecta, la rândul loc, câte 10-15 persoane. Este grav”, a subliniat doctorul, după care a continuat: ”Dacă cineva își imaginează că nu poate fi afectat, greșește. Suntem astăzi tot raionul în pericol”.

Potrivit dânsei, mulți dintre cei luați în evidență în acest an, s-au întors de peste hotare, în mod special, din Polonia. ”Nu pot spune că anume acolo s-au infectat, căci în Moldova e mai real să te îmbolnăvești decât acolo, dar probabil o aveau aici, iar acolo au lucrat în condiții mai puțin bune și boala s-a agravat”, a făcut o remarcă Nina Ioniță.

Îngrijorător este fatul că se majorează și numărul copiilor bolnavi de tuberculoză. Deja au fost înregistrați cinci copii infestați. Ultimul caz a fost chiar recent. A fost depistată tuberculoza la o fetiță de 16 ani. Tată ei a revenit din străinătate, având o formă deschisă de tuberculoză.

Potrivit medicului, numărul pacienților infectați poate fi mult mai mare decât cel oficial. Asta, pentru că există riscul ca în fiecare zi cineva să se infecteze. ”În fiecare săptămână facem ședințe, la care vorbim despre fiecare bolnav în parte, prezentăm rezultatele după o săptămână de lucru. Totuși, unii bolnavi continuă să infecteze alte zeci de persoanee”, explică Nina Ionița.
Dânsa îndeamnă fiecare locuitor al raionului să fie vigilent la simptomele acestei infecții pulmonare. ”O răceală nu ține două săptămâni. Nu stați acasă, dacă vedeți că aveți tuse mai mult de 14 zile. Fiți foarte atenți la copiii dumneavoastră. Dacă prezintă slăbiciuni, lipsă de mâncare timp de mai multe zile, adresați-vă la medic”, a făcut ea un apel.

La Călărași și Ungheni, cazurile  de tuberculoză au scăzut
UNGHENI
. „Mai avem de lucru, chiar dacă numărul persoanelor din evidența noastră a scăzut”, a declarat Emilia Dadus, medic ftiziopneumolog în cadrul Secției consultative a Spitalului raional Ungheni. Dânsa a venit și cu câteva date statistice. În 2016, au fost luate în evidenţă 83 de persoane cu tuberculoză, iar în 2017 –  77,  dintre care 5 copii, cu unul mai puțin față de anul trecut.
”Rămâne îngrijorătoare situația privind depistarea bolii în stare avansată, atunci când persoanele prezintă forme tardive (găuri în plămâni) și tratamentul, în unele cazuri, nu mai poate ajuta”, a mai spus Emilia Dadus.

CĂLĂRAȘI. Datele statistice sunt mai îmbucurătoare în raionul Călărași. Potrivit Verei Lefter, medic epidemiolog la Centrul Sănătate Publică din Călărași, raionul înregistrează, în acest an, un număr mai mic de persoane infectate.
”Dacă anul trecut am avut 64 de cazuri de tuberculoză, în acest an au fost înregistrate doar 40 de persoane bolnave. Adică, la 100 mii de locuitori, indicele e de 51,6. Anul trecut, a fost de 82,5. E mai mic chiar față de media pe țară, aceasta fiind de 72,2”, a subliniat dânsa.

Nu a fost înregistrat nici un copil bolnav de tuberculoză. Numărul bărbaților bolnavi e în descreștere. În schimb, a crescut numărul femeilor bolnave. Cu forme deschise sunt înregistrate 32 de cazuri, față de 53 anul trecut.

Vera lefter a menționat că s-a lucrat mult și calitativ pentru a diminua numărui persoanelor cu tuberculoză. ”Noi am adoptat o tactică mai aspră. Mergem, discutăm cu fiecare persoană bolnavă, uneori e nevoie să o convingem să reia tratamentul, în caz că-l abandonează. În momentul în care este depistat un nou caz de tuberculoază, investigăm persoanele care au fost în contact cu bolnavul, luăm toate măsurile necesare în asemenea situații”, a mai explicat dânsa.

În acest an, la Călărași a fost deschis și un cabinet de consiliere, unde persoanele aflate în dificultate, sau din grupele de risc sunt convinse de către specialiști să se trateze, să aibă grijă de sănătatea lor.

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(99 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: