”Vă dorim multă sănătate și numai bine”. Eu, dacă nu aș auzi această frază pe la vreo nuntă, aș avea impresia că nimeni nu a mai fost la acea nuntă. De la prima masă până la ultima, toți se limitează la sănătate și bucurii. Și, cum sunt spuse sec, așa și în viață le punem în aplicare – sec.

Nu aud pe nimeni la vreo nuntă să spună: faceți sport, dragii mei. Sportul este foarte important și, cu siguranță, veți avea în viitor copii sănătoși, voi veți fi mereu în formă.

Sau vă pare cumva amuzantă fraza?
Eeei, sport! Toată lumea acum nu știe de unde să o apuce și unde să o pună, da eu vorbesc de sport. Cred că așa gândiți unii dintre dumneavoastră.

Eu, când vorbesc despre sport, nu mă refer la sălile de fitness, sport din acela scump și numai pentru a pune bifă că mergi la sală. Eu vorbesc de mersul pe jos, cu bicicleta, de exercițiile de dimineață, de alergări seara.

Acum, în timpurile noastre, confortul pe care ni l-am creat cu ajutorul mașinilor, ne cam umflă burțile și ne crește obrajii. Unii ar intra în magazine cu mașinile, pentru a face cumpărături. Mașina a devenit vitală pentru oamenii zilei de astăzi, dar atât de dăunătoare din punct de vedere a sănătății!

Pe cât de tare cresc burțile, pe atât și problemele de sănătate-s mai mari. Să nu-mi spuneți că ”cine papă bine, are corp frumos”. Iată cine mănâncă sănătos și duce un mod activ de viață, nu numai arată bine, dar și doarme bine. De-o dragoste să vezi cum europenii  merg pe biciclete la serviciu. Nu le este nici jenă, nici nu-s mai proști decât noi, ba din contra, mai deștepți, cel puțin din punctul meu de vedere.

Ei bine, noi nu avem piste pentru bicicliști. Dar când o să le avem, o să spuneți că s-au scumpit bicicletele și nu sunt bani. Noi motive găsim, slavă Domnului, iată să ne apucăm de ceva concret, e mai greluț.

Poate că oamenii care lucrează pe la sate vor zice că, la câtă muncă fac, ce le mai trebuie sport. Păi, pe lângă fizic, mai conectezi și mintișoara, astfel, reușești să ai și o minte sănătoasă într-un corp sănătos. În plus, un mod sănătos de viață presupune și o alimentație sănătoasă și, cel mai important, la timp.

Dar cum să te duci la nuntă și să nu mănânci sarmale, friptură și altele de la ”masa caldă” sau ”a doua masă”, care încep pe la miezul nopții? Cum? Bem, mâncăm, iar după patru nunți pe an, mergem la medic, căci ne doare ba una, ba alta.

În plus, nu acordăm atenție dejunului, ceea ce numesc eu sfânt. O să auzim tare des că oamenii se grăbesc dimineața. În schimb, seara, după muncă, venim și mâncăm cu tona, pentru a ajunge noaptea și a ofta. Apoi ne plângem. Căutăm medicul cel mai bun ca să ne rezolve din probleme. Pancreas, stomac sau alte organe ne sunt afectate. Și, tradițional, noi nu mergem la medic preventiv, da când ne doare de ne ies ochii, vorba aceea.

Și iată așa, pe la o vârstă frumoasă de cincizeci de ani, arătăm mai prost decât buneii buneilor noștri. Credeți că, trecând peste aceste aspecte, veți trăi până la adânci bătrâneți? Mă îndoiesc. Eu întotdeauna am zis: viața trebuie trăită frumos, dar corect, să nu ne batem joc de ceea ce avem mai scump, adică de sănătatea noastră!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(247 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: