Expresul

Hramul Liceului ”Mihai Eminescu”, sărbătorit cu mare fast

Este deja o tradiție ca, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, pe 21 noiembrie, la Liceul ”Mihai Eminescu” din Ungheni să se sărbătorească hramul instituției.

În acest an, potrivit directorului Petru Langa, sărbătoarea s-a axat pe informare, ingeniozitate, parteneriate și, nu în ultimul rând, pe sensibilizare.

De dragă dimineață, oaspeții erau întîmpinați aici cu pâine și sare. ”Este un eveniment menit să dea culoare vieții liceului, e un prilej de a ne mobiliza de la mic la mare pentru a-i cinsti pe îngerii păzitori ai instituției”, a specificat Petru Langa.

Sus, la etaj, se aude gălăgie. Și un miros de prăjituri te face să urci treptele. Aici are loc un adevărat târg. Mamele copiilor din clasele primare au venit și cu prăjituri, și cu obiecte confecționate manual de copiii lor.

”Sursele acumulate vor fi îndreptate spre ajutorarea a doi copii ce învață la noi, dar care sunt beneficiari a Centrului de zi pentru copii și tineri ”Casa pentru toți”. Ne-am propus să-i sensibilizăm pe colegii noștri, pe elevi, dar și pe oaspeți”, povestește directorul.

Părinții au fost receptivi și s-au încadrat activ pentru a desfășura târgul de caritate. Unii au copt prăjituri, colaci, alții și sărmăluțe au făcut.

”Copiii ne-au ajutat. Ei știu că acest târg este organizat pentru a ajuta doi colegi de-ai lor, care au probleme de sănătate. Ne dorim să le aducem bucurii acestora, vrem să fie și ei fericiți. Salut o astfel de activitate și, ori de câte ori se va organiza, voi participa cu drag”, a spus Alexandra Grubii,  părinte.

Pe lângă târgul de caritate, în acea zi s-au desfășurat la liceu și ore educative tematice. O activitate interesantă v a fost ”La întâlnire cu bunelul”. Astfel, cei mai mici elevi au avut posibilitatea să asculte povețe de la bunei. În cadrul orelor educative, au vorbit despre Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Clasa mea dă culoare liceului
În paralel, a avut loc și proiecția unor filmulțe realizate de elevi, prin care-și promovau școala dragă. Genericul a fost: ”Clasa mea dă culoare liceului”.

Opt filmulețe au derulat  la pauze. ”Copiii au nevoie să se manifeste, iar noi le-am oferit o astfel de șansă. S-au implicat și au abordat într-un mod frumos și cu fir logic subiectul”, i-a lăudat directorul.

Colaborări pentru viitor
În acest an, au fost invitați conducătorii instituțiilor școlare din Republica Moldova, care poarte același nume – Mihai Eminescu. Au venit la sărbătoare și oaspeți din județul Iași.

Cu toții au salutat inițiativa și sunt gata de parteneriate și colaborări. ”E o inițiativă interesantă. Ne dorim să preluăm tot ce e mai bun de aici. Am venit cu un gând bun, ne dorim un contract de colaborare și parteneriat cu acest liceu, pentru schimbul de experiențe între elevi și între profesori”, a menționat Elena Țîbuleac, directoare adjunct la Liceul ”Mihai Eminescu” din Fălești.

”Sperăm că vom desfășura activități frumoase împreună. Ne dorim un parteneriat care să fie de folos atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi”, a spus și Mariana Melinte, directoare adjunct la Școala Gimnazială  ”Ștefan cel Mare” din comuna Dancu, județul  Iași.

La final, Petru Langa a subliniat: ”Noi urmărim același scop ca și managerii celorlalte instituții. Pe lângă faptul că prestăm servicii educaționale, ne mai leagă același nume al instituțiilor noastre. Trebuie de promovat numele lui Mihai Eminescu. Ne gândim la derularea unor proiecte comune”.

De menționat că și în raioanele Nisporeni și Călărași există instituţii ce poartă numele lui Mihai Eminescu.

(649 vizualizări)