De Ziua Mondială a diabetului zaharat, pe 14 noiembrie, sute de persoane au avut ocazia să-și testeze gratuit nivelul de glicemie sau, cum i se spune în popor, ”să-și măsoare zahărul”.

Interesați de sănătatea lor
Un locuitor al Ungheniului, Valeriu Guțanu, în vârstă de 60 de ani, știind ce avea să se producă pe 14 noiembrie, a venit dis-de-dimineață ca să fie printre primii care-și testează glicemia. ”Azi, nivelul glicemiei e 7,4”, ne-a spus dânsul.  Ultima oară a fost la medic să vadă care e nivelul glicemiei în primăvară. Și atunci era înalt. ”Aseară am băut 100 de grame de rachiu și am mâncat târziu, pe la vreo nouă seara. Cred că acesta e motivul”, a făcut o remarcă bărbatul.

Cu toate acestea, a fost trimis imediat la endocrinolog pentru o investigație mai serioasă.
”E foarte bine să facă astfel de analize gratuit. Astfel oamenii pot afla dacă au vreo boală”, a subliniat Valeriu Guțanu.
”La mine totul e în regulă. Nu am eu probleme cu glicemia. Mă bucur că există astfel de servicii,  oamenii pot să-și măsoare zahărul în fiecare an”, ne-a zis o altă ungheneancă, Tatiana Ioniță.

”Toți zic că suntem tineri și nu ne paște pericolul de a ne îmbolnăvi de diabet zaharat. Dar nici nu știi ce te așteaptă. Când am intrat azi aici, am văzut anunțul și i-am zis soțului să mergem să vedem și noi care este nivelul glicemiei. E un bine pentru noi”, a făcut o remarcă Viorica Gâncu, în vârstă de 38 de ani. Soțul ei, Iurie, în vârstă de 42 de ani, s-a arătat satisfăcut că nu au fost depistate probleme.

În acea zi, au avut posibilitatea să treacă testul respectiv 300 de persoane, cu 50 mai mult decât anul trecut.
”Pentru ca rezultatele să fie veritabile, persoana nu trebuie să mănânce dimineața. E suficient să bei un ceai dulce sau să ai ceva emoții, că imediat nivelul glicemiei crește”, explică Violeta Cononov, asistentă medicală.

Femeia și diabetul zaharat
”În ultimii zece ani, numărul persoanelor cu diabet zaharat s-a dublat. Este îngrijorător faptul că tot mai multe femei se îmbolnăvesc. Nu întâmplător, în anul curent, Ziua mondială a diabetului zaharat are genericul ”Femeia și diabetul zaharat”. Or, multe dintre ele au vârsta reproductivă și ar putea da naștere unor copii cu riscul de îmbolnăvire de diabet zaharat”, explică Veronica Mihăilă, medic endocrinolog.

Potrivit dânsei, la ora actuală sunt înregistrate 2850 de persoane din raionul Ungheni, diagnosticate cu diabet zaharat, inclusiv 16 copii. Numai în acest an, în primele 9 luni, au fost luate în evidență circa 250 de persoane cu diabet zaharat, inclusiv doi copii. ”Oamenii ar trebui să fie foarte precauți. Ceea ce poate provoca diabetul este stresul, dar și obezitatea, alimentația incorectă, hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, fumatul. La femei în timpul sarcinii, poate apărea diabetul gestațional”, a subliniat doctorul.

De aceea e bine ca fiecare persoană să-și verifice glicemia regulat.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(90 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: