Expresul

Doi în unul: Forumul Regional,însoțit de un târg internațional

Și în acest an, raionul Ungheni a găzduit un forum regional. Pentru a șaptea oară!

Pe 13 noiembrie, Forumul, cu genericul: “Regiunea de Dezvoltare Centru – soluţii inovative şi oportunităţi pentru afaceri”, și-a ținut lucrările la Palatul de Cultură din Ungheni, unde au venit zeci de reprezentanți ai sectorului privat și asociativ, ai administraţiilor publice centrale, regionale şi locale.

”Este un eveniment foarte important pentru noi. Pornind de la inițiativa pe care a lansat-o Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru și Consiliul Raional Ungheni, vom prelua această  idee și, ulterior, vom organiza și noi astfel de evenimente în celelalte regiuni de dezvoltare. Ceea ce a fost inițiat aici, la Ungheni, are priză la antreprenori”, a menționat Sergiu Harea, directorul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Prezent la Forum, Petru Lițiu, consul la Biroul consular al României din Ungheni, a subliniat faptul că astfel de evenimente fac ca Republica Moldova să-și dezvolte climatul de afaceri.

”Consiliul Raional Ungheni și ADR Centru au avut o implicare deosebită în dezvoltarea afacerilor în raion, iar oamenii de afaceri așteaptă un mediu cât mai plăcut în țara în care vor să investească, așteaptă stabilitate ca să poată să-și dezvolte afacerile”, a făcut dânsul o remarcă.

Cu ce nou vine Forumul Regional din 2017?
Răspunsul l-a oferit președinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun:
”Am realizat o clasificare a temelor de discuție, în ateliere de lucru, ceea ce, din punctul nostru de vedere, va eficientiza atingerea scopurilor propuse. Astfel, în discuție vor fi puse subiecte importante: ”Dezvoltarea parteneriatelor economice în Regiunea de Dezvoltare Centru”; ”Oportunități de promovare și atragere a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Centru”; ”Soluții inovative pentru dezvoltarea rurală durabilă – Programul Leader”.

Totodată, am optat ca, în acest an, să îmbinăm Forumul Regional cu Târgul Internațional de Invenții și Idei Practice Invent-Invest 2017. Astfel, cei prezenți au avut ocazia să ia cunoștință de inovațiile și invențiile prezentate la târg.
De asemenea, în acest an ne-a reușit să organizăm forumul în parteneriat cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, căci este important să nu ne axăm doar pe raion, ci să dezvoltăm afaceri și la nivel regional”.

Ungheniul din nou apreciat
Igor Crețescu, profesor universitar la Universitatea Tehnică din Iași, vicepreședintele Societății Inventatorilor din România și promotorul ideii Târgului Internațional de Invenții și Idei Practice, a explicat pentru ”Expresul” de ce a fost ales anume Ungheniul pentru acest târg important: pentru că Zona Economică Liberă de aici este printre cele mai puternice din Republica Moldova.

De notat că în cadrul Târgul internațional au fost participanți din Lituania, Croația, Federația Rusă, dar și din cele două state organizatoare: Republica Moldova și România.

Potrivit lui Igor Crețescu, importanța Târgului este deosebită: pe de o parte, sunt făcute cunoscute realizările din țările participante, iar pe de altă parte, Zona Economică Liberă și potențialul orașului Ungheni au fost pus în valoare.
Târgul a avut loc în perioada 12 – 15 noiembrie, fiind sprijinit de  Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași și Academia de Științe din Republica Moldova.

Forumul Regional, desfășurat concomitent, a fost organizat de Consiliul Raional Ungheni, în parteneriat cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în colaborare cu Primăria Ungheni, Camera de Comerţ şi Industrie, filiala Ungheni, şi Zona Economică Liberă „Ungheni-Business”.

(51 vizualizări)