Inaugurarea grădiniței din Călărași
Inaugurarea grădiniței din Călărași

În prezent, folosirea unui consum redus de energie nu mai reprezintă pentru Republica Moldova o provocare greu de depăşit. Cu ajutorul fondurilor europene, sursele alternative de energie iau tot mai sigur locul celor tradiţionale, contribuind atât la diminuarea pierderilor de energie, cât şi la asigurarea securităţii energetice a ţării.

În ultimii ani, proiectele de eficienţă energetică în Republica Moldova şi-au demonstrat viabilitatea, devenind parteneri ai tuturor celor care pun preţ nu doar pe reducerea costurilor de încălzire, dar şi pe protejarea mediului ambiant. Energia solară şi geotermală este tot mai des utilizată, iar cazanele pe biomasă iau tot mai sigur locul celor pe gaz, devenind mai accesibile atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru instituţiile publice.

În or. Călăraşi, situat la o distanţă de 50 km de Chişinău, mai bine de un an în urmă a demarat construcţia unei grădiniţe după standardul german de „casă pasivă”, care presupune un consum redus de energie termică, pierderi minime de căldură şi metode sporite de conservare. Proiectul, unul inedit nu doar pentru acest oraş, dar şi pentru întreaga ţară, a devenit posibil graţie susţinerii Băncii de Dezvoltare a unuia dintre membrii UE – Germania. Banca a alocat un milion de euro pentru construcţia de la zero a noii grădiniţe, care a primit ulterior denumirea de „DoReMicii”. Investiţia a fost efectuată prin intermediul proiectului „Infrastructură socială şi eficienţă energetică”, implementat de Fondul de

Investiţii Sociale din Moldova
Conceptul presupune o independenţă totală a edificiului din punct de vedere energetic, încălzirea clădirii fiind realizată prin intermediul a trei tipuri de energie regenerabilă: un cazan pe biomasă, 5 pompe geotermale şi 4 panouri solare. Drept rezultat, costurile de întreţinere a grădiniţei, cu o suprafaţă de 1100 m.p., vor fi comparabile cu cele ale unui apartament cu trei odăi. Specialiştii dau asigurări că fac­tu­ra nu va depă­şi, în medie, 2000 lei pe lună.

„În primul rând, ne bucurăm de faptul că vom avea noi locuri disponibile pentru copii în grădiniţă, iar în al doilea rând vom avea o economie substanţială a consumului de energie termică şi electrică. Proiectul prevede că pentru 1 m.p. se vor cheltui doar 15 kw/an, faţă de 250 kw/an cât se consumă în prezent în cazul instituţiilor publice. Economiile acumulate vor putea fi direcţionate în alte scopuri, în special, pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice din oraş”, spune primarul or. Călăraşi, Nicolae Melnic.

Situat în zona de Codri, oraşul Călăraşi are un amplasament pitoresc, iar locul ales de autorităţile locale pentru construcţia noii grădiniţe, pur şi simplu, l-a fascinat pe investitorul german: „Era o toamnă frumoasă, iar priveliştea care se deschidea în faţă de pe locul unde este construită acum grădiniţa era una uimitoare, Codrii Moldovei fiind îmbrăcaţi în straie de toamnă. Investitorul a privit cinci minute în zare şi a decis că anume acesta este cel mai potrivit loc pentru noua investiţie în ţara noastră”, îşi aminteşte primarul oraşului.

Grădinița DoReMicii din Călărași
Grădinița DoReMicii din Călărași

În 2012 autorităţile locale din Călăraşi au elaborat un plan de acţiuni de eficienţă durabilă, care prevede ca până în anul 2020 emisia de CO2 să fie micşorată cu 20%.
„Urmărind acest scop, noi indubitabil contribuim la salvarea naturii. Zona în care este amplasat oraşul nostru este, într-adevăr, una foarte frumoasă şi ar fi păcat să nu protejăm natura, iar construcţia noii instituţii preşcolare se înscrie în acest obiectiv ambiţios, dar perfect realizabil”, spune Nicolae Melnic.
Astăzi, grădinița deja funcționează. Instituţia găzduiește 100 de copii din cei 400 înscrişi pe lista de aşteptare pentru a frecventa o grădiniţă. Designul original, unul total neobişnuit pentru grădiniţele din Moldova, culorile vii, curtea frumos amenajată şi sălile spaţioase fac din acest edificiu un loc mult aşteptat nu doar de copii, dar şi de părinţi.

Tânăra mămică, Silvia Secui, este impresionată de noua grădiniţă.
„Ne bucurăm foarte mult că oraşul nostru a beneficiat de suport pentru construcţia acestei grădiniţe eficiente energetic. Suntem siguri că ea va fi una confortabilă nu doar din punct de vedere al designului, dar şi al confortului termic. Copiii vor avea parte de căldură, iar acest lucru va permite creşterea şi educarea lor în condiţii foarte bune. Noua grădiniţă înseamnă mai puţini bani pentru întreţinere şi mai multă căldură pentru copii”, se arată convinsă Silvia Secui.

Managerul noii instituţii preşcolare, Silvia Dodon, susţine că lipsa locurilor vacante în instituţiile preşcolare reprezintă o problemă acută pentru oraş, motiv pentru care mulţi părinţi sunt nevoiţi să stea cu copiii acasă. „Acum, aceştia vor avea posibilitatea să se angajeze în câmpul muncii, ştiind că copiii lor sunt instruiţi în condiţii foarte bune şi se află în siguranţă şi confort la noua grădiniţă”, spune directoarea.

O nouă faţă pentru iluminatul public din Ialoveni
Autorităţile locale din Ialoveni, oraş situat la 12 km de Chişinău, au conştientizat pe deplin rolul eficienţei energetice pentru reducerea cheltuielilor bugetului local, care este insuficient pentru a face faţă tuturor problemelor oraşului. Pornind de la această realitate, Uniunea Europeană, prin intermediul suportului acordat Fondului pentru Eficienţă Energetică şi a iniţiativei Convenţia primarilor UE, care uneşte autorităţile locale şi regionale într-un angajament comun pentru sporirea eficienţei energetice şi utilizarea surselor de energie regenerabilă, a devenit partenerul fidel al primăriei or. Ialoveni în realizarea proiectelor de eficienţă energetică.

Graţie suportului acordat de Fondul pentru Eficienţă Energetică la Ialoveni este în derulare proiectul de eficientizare energetică a iluminatului public stradal, iar recent a fost finalizat procesul de izolare termică a gradiniţei Nr. 1 „Andrieş”. Fondul, care a beneficiat de asistenţa UE la etapa iniţială, fiind ulterior finanţat şi din alte surse, inclusiv cele din bugetul de stat al Republicii Moldova, este un exemplu al modului în care suportul oferit de UE devine unul durabil.

„În calitate de autoritate publică ne-am focusat pe utilizarea eficientă a mijloacelor financiare pe care le avem la dispoziţie”, spune viceprimarul oraşului Ialoveni, Radu Chilaru. „Astfel, ne-am propus să folosim raţional banii contribuabililor oraşului, atrăgând fonduri externe pentru realizarea unor proiecte importante de eficienţă energetică.”

„Beneficiind de resurse europene noi contribuim la îmbunătăţirea vieţii în oraş. Banii economisiţi pentru consumul de energie în rezultatul implementării proiectului privind iluminatul public stradal urmează a fi direcţionaţi la reabilitarea drumurilor, a reţelelor inginereşti de alimentare cu apă şi canalizare. Într-o fază ulterioară, preconizăm să iluminăm trecerile pietonale din locurile publice, iar mai apoi şi terenurile de joacă pentru copii”, a adăugat viceprimarul.

Costul total al proiectului care vizează iluminatul public stradal în Ialoveni este de 4,1 mil. lei, dintre care 75% au fost acordaţi prin intermediul Fondului pentru Eficienţă Energetică, iar 25% este contribuţia primăriei. Proiectul prevede înlocuirea consolelor, a cablajului şi a corpurilor de iluminat cu un consum redus de energie.

Grădiniţa Nr. 1 „Andrieş” din Ialoveni este un alt beneficiar al suportului Fondului pentru Eficienţă Energetică. Cu sportul acestuia, au fost finalizate lucrările de izolare termică a instituţiei, fapt care permite păstrarea căldurii în grădiniţă pe timp de iarnă.
Directoarea instituţiei preşcolare, Carolina Nofit, spune că cele 2,8 mil. lei, dintre care 75% acordate de Fondul pentru Eficienţă Energetică şi 25% de Primărie, au fost folosite pentru termoizolarea pereţilor, schimbarea geamurilor şi a uşilor: „Până acum eram nevoiţi în fiecare iarnă să lipim geamurile pentru a menţine căldura în grădiniţă.”

„Acum însă, lucrurile s-au schimbat, iar confortul termic în instituţie este mai mare. Termoizolarea pereţilor ne permite păstrarea căldurii, iar înlocuirea geamurilor a adus mai multă lumină în grădiniţă. Beneficiarii acestor schimbări majore sunt copiii. Ei nu doar că vor avea parte de mai multă căldură, dar vor beneficia şi de economiile făcute pentru consumul de energie termică. Din banii economisiţi vom procura jocuri şi suport didactic pentru copii”, afirmă managerul instituţiei.
Educatoarea Silvia Schiţco recunoaşte că în iarna care a trecut a fost mult mai plăcut să lucreze în grădiniţă: „De obicei, la activităţi lucram repejor, după care făceam multă mişcare pentru a ne încălzi. Acum, putem să ne concentrăm mai mult pe activităţi, suntem mai sănătoşi şi ne simţim mai confortabil. Dacă iarna, din cauza deselor îmbolnăviri, frecvenţa la grădiniţă era de circa 50%, acum aceasta este de 100%”, constată educatoarea.

Municipiul Bălţi: eficienţă energetică cu troleibuze noi

Troleibuze noi la Bălți, achiziționate cu suportul UE
Troleibuze noi la Bălți, achiziționate cu suportul UE

În municipiul Bălţi, capitala de nord a Republicii Moldova, autorităţile locale au implementat cu succes proiectul de renovare a parcului urban de troleibuze.
Cu 4,6 mil. euro, dintre care 1,6 mil. euro grant din partea Uniunii Europene şi 3 mil. euro credit, oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, municipalitatea a achiziţionat 23 de troleibuze noi, eficiente din punct de vedere energetic şi a realizat investiţii importante în cadrul Direcţiei de troleibuze din Bălţi.

„Acum, administraţia locală analizează posibilitatea procurării de noi troleibuze pentru a extinde transportul public şi a-l face mai comod pentru locuitorii municipiului, determinându-i în acelaşi timp să renunţe la utilizarea mijloacelor auto personale”, spune viceprimarul mun. Bălţi, Igor Şeremet. „Drept finalitate, ne propunem atât optimizarea transportului, cât şi reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă, obiectiv asumat de mun. Bălţi odată cu semnarea în 2016 a Convenţiei primarilor UE”.

Locuitorii oraşului sunt mulţumiţi de achiziţionarea noilor unităţi de transport public, având în vedere că acestea sunt mult mai confortabile şi silenţioase, oferind posibilitate mamelor cu copii, persoanelor în etate şi celor cu probleme locomotorii să urce şi să coboare din transport mult mai uşor.
Administraţia municipiului este la moment în proces de consultări publice cu locuitorii, astfel încât ei să aprecieze care sunt priorităţile pentru atragerea unor noi resurse creditare: „Îmi place finalitatea tuturor acestor procese, pentru că astfel este asigurată o economie substanţială de resurse financiare la bugetul local, care pot fi direcţionate în alte scopuri. De exemplu, luăm în calcul modernizarea liniilor uzate de troleibuze, fapt care, de asemenea, va contribui la reducerea consumului de energie electrică”, spune Igor Şeremet.

Energia regenerabilă promovează securitatea energetică
În 2011 sursele de energie regenerabilă în Republica Moldova erau la nivelul de 2% din totalul energiei consumate. Astăzi, acest indicator a atins nivelul de peste 15%, dintre care 90% reprezintă energia pe bază de biomasă. Rezultatul în cauză a fost asigurat inclusiv graţie Proiectului finanţat de Uniunea Europeană „Energie şi Biomasă”, care promovează consumul de energie din biomasă şi stimulează producerea durabilă de energie şi dezvoltare locală.

Managerul Proiectului „Energie şi Biomasă”, Victor Cotruţă
Managerul Proiectului „Energie şi Biomasă”, Victor Cotruţă

Managerul Proiectului „Energie şi Biomasă”, Victor Cotruţă, susţine că acum un deceniu, ţara depindea integral de resursele energetice de peste hotare, în principal, a celor din Rusia. „Susţinerea domeniului energiei regenerabile este foarte importantă pentru asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova”, explică el, precizând că paşii care se întreprind în această direcţie vor permite ţării noastre să nu mai depindă integral de surse energetice din afară.

„Noi avem resurse proprii de energie, care până acum erau considerate deşeuri”, a adăugat Cotruţă. „Fiind o ţară agrară, Moldova dispune de cantităţi mari de deşeuri agricole, care pot fi utilizate la producerea energiei. Astfel, este protejat nu doar stratul de ozon de arderile ilegale de resturi agricole, dar din acestea este produsă energie, folosită la încălzirea locuinţelor private şi a instituţiilor publice. Utilizând resursele regenerabile, noi nu doar securizăm ţara din punct de vedere energetic, dar protejăm şi mediul, iar susţinerea UE este foarte importantă în acest sens”, spune managerul proiectului.
În acelaşi timp, utilizarea resurselor energetice regenerabile este sustenabilă şi din punct de vedere economic, costurile pentru încălzire fiind mai mici în cazul cazanelor pe biomasă, decât a celor pe gaz.

„Este important să menţionăm că chiar dacă am plăti pentru instalarea cazanelor pe biomasă acelaşi preţ ca şi pentru cazanele alimentate cu gaz, folosirea resurselor locale este cu mult mai avantajoasă, pentru că sursele financiare rămân la noi în ţară. În loc să le transmitem în Rusia, le oferim posibilitate întreprinzătorilor noştri să-şi dezvolte propriile afaceri, producând peleţi, brichete etc. Cu alte cuvinte, prin promovarea surselor de energie regenerabilă se ating mai multe scopuri concomitent”, este de părere Victor Cotruţă.
Programul Naţional de Dezvoltare „Moldova-2020”, care stabileşte obiective de lungă durată pentru a atinge un nivel substanţial de eficienţă energetică, prevede reducerea până în anul 2020 a consumului de energie cu 20%, creşterea utilizării surselor regenerabile de energie cu 20%, sporirea utilizării de biocombustibil cu cel puţin 10% şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 25%.
Autor: Mariana Tabuncic

Acest articol a fost elaborat in cadrul proiectului UE EU NEIGHBOURS east  Communicating for a stronger partnership: connecting with citizens across the Eastern Neighbourhood (EU OPEN Neighbourhood)

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(195 vizualizări)

000-017   000-080   000-089   000-104   000-105   000-106   070-461   100-101   100-105  , 100-105  , 101   101-400   102-400   1V0-601   1Y0-201   1Z0-051   1Z0-060   1Z0-061   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   1z0-808   200-101   200-120   200-125  , 200-125  , 200-310   200-355   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-070   300-075   300-101   300-115   300-135   3002   300-206   300-208   300-209   300-320   350-001   350-018   350-029   350-030   350-050   350-060   350-080   352-001   400-051   400-101   400-201   500-260   640-692   640-911   640-916   642-732   642-999   700-501   70-177   70-178   70-243   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410   70-411   70-412   70-413   70-417   70-461   70-462   70-463   70-480   70-483   70-486   70-487   70-488   70-532   70-533   70-534   70-980   74-678   810-403   9A0-385   9L0-012   9L0-066   ADM-201   AWS-SYSOPS   C_TFIN52_66   c2010-652   c2010-657   CAP   CAS-002   CCA-500   CISM   CISSP   CRISC   EX200   EX300   HP0-S42   ICBB   ICGB   ITILFND   JK0-022   JN0-102   JN0-360   LX0-103   LX0-104   M70-101   MB2-704   MB2-707   MB5-705   MB6-703   N10-006   NS0-157   NSE4   OG0-091   OG0-093   PEGACPBA71V1   PMP   PR000041   SSCP   SY0-401   VCP550  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: