Expresul

Responsabili de planeta noastră. Totul începe de la noi

Foto: ungheni.md

Încă o activitate ce demonstrează că la Ungheni se vrea o schimbare a mentalității, a viziunilor privind mediul.
Recent, a avut loc Conferința regională cu genericul: „Contextul local, regional, național și global privind efectele negative ale schimbărilor climatice”. La eveniment a participat și ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Rimantas Latakas, și reprezentanți ai orașelor înfrățite cu Ungheniul: Jonișkis (Lituania) și Iași. Au participat de asemenea reprezentanți ai mediului asociativ, ai instituțiilor publice și ai administrației publice locale.

La conferință a fost prezentat ghidul pentru cetățeni privind adaptarea la schimbările climatice. A fost vernisată și o expoziție de desene și machete realizate de copiii ungheneni.

”Părerea mea este că fiecare dintre noi, fie că e vorba de copil sau adult, de locuitor din mediul rural sau urban, trebuie să conștientizeze că totul începe de el însuși. Noi suntem responsabili de planeta noastră și de viața copiilor”, a declarat pentru ”Expresul” Rimantas Latakas.

Dânsul s-a arătat impresionat de cele auzite și văzute, remarcând, în mod special, implicarea copiilor.
La fel de impresionată s-a declarat și Luminița Nazare, consilier serviciu promovare și monitorizare calitate mediu de la Primăria Iași. Și dânsa a remarcat implicarea copiilor. ”Eu am rămas profund impresionată de ceea ce au reușit să redea acești copii. Am rămas impresionată de machetele lor, care au relatat și au fost în pas cu vremurile. Au sugerat foarte bine situația, principalele aspecte legate de schimbările climatice”, a spus dânsa.

Iar copiii au sugerat că trebuie să înlocuim mașinile poluante cu cele electrice, să facem parcuri de joacă pentru copii, mai multe spații verzi, să dăm prioritate bicicletelor, și nu autoturismelor.

La conferință s-a discutat și despre politicile la nivel local, național și transfrontalier privind direcțiile de acţiune, strategii și programe în ceea ce privește schimbările climatice și adaptarea la noile realități.

Evenimentul a avut loc, grație Proiectului „Împreună pentru adaptarea la schimbările climatice”, finanțat de Ambasada Lituaniei în Republica Moldova și implementat de primăria Ungheni.

(73 vizualizări)