Expresul

A adus la Ungheni lume bună, bucurie și entuziasm

Sărbătoare frumoasă la Ungheni. Pe 14 octombrie, oamenii, atât din oraș, cât și de la sate, s-au bucurat din plin de roadele şi frumuseţea toamnei. Asta, pentru că aici a avut loc Festivalul recoltei, vinului şi promovării tradiţiilor naţionale, devenit deja o frumoasă tradiţie şi organizat an de an de Consiliul raional Ungheni.

”Ne-am propus, prin acest festival, să promovăm tradiţiile naţionale, producătorii autohtoni şi economia raionului Ungheni, în care agricultura, vinificaţia, gastronomia şi meşteşugăritul deţin un loc aparte”, a subliniat gazda evenimentului, președinta raionului, Ludmila Guzun.

Festivalul s-a desfăşurat în Piaţa Indepenţenţei din Ungheni şi a inclus expoziţii-târg de produse agroalimentare, degustări ale produselor vitivinicole, vinuri tinere, bucate tradiţionale şi un program cultural artistic cu interpreţi autohtoni.

15 primării din raion (Boghenii Noi, Cioropcani, Cornova, Costuleni, Floriţoaia Veche, Măcăreşti, Mănoileşti, Năpădeni, Rădenii Vechi, Sineşti, Teşcureni, Sculeni, Buşila, or. Cornești și mun. Ungheni) au amenajat expoziţii, gen ”Casa mare”, ”Ograda gospodarului”, ”La gura cuptorului”, ”La colibă”, ”Cel mai interesant program cultural”, ”Cea mai bună prezentare a bucătăriei naţionale” „Cele mai gustoase sarmale”, ”Cea mai gustoasă friptură”.

Pentru încurajarea participanţilor la festival s-a acordat fiecăruia câte un cadou personalizat.

Au fost apreciate de asemenea programele culturale, originalitatea ideilor, costumaţia naţională, autenticitatea exponatelor, cea mai bună prezentare a bucătăriei tradiţionale etc.

La eveniment au venit oaspeți peste oaspeți, printre care: viceministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, preşedintele raionului Nisporeni, Ghenadie Verdeș, parteneri din județele Arad și Gorj din România, dar și oaspeți din Olanda, Norvegia, Italia, Bosnia și Herțegovina.

”M-a impresionat implicarea primarilor și a mediului de afaceri în succesul Festivalului Recoltei de la Ungheni. Fiecare primărie caută să o depășească pe cealaltă, să impresioneze cu tot ce are mai bun și mai frumos. Oamenii sunt entuziaști, li se citește în ochi bucuria că sunt împreună și că pot contribui la promovarea localității lor”, a postat ulterior, pe pagina sa de facebook, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Sărbătoarea a culminat cu un program artistic de zile mari. În faţa publicului au evoluat: orchestra de muzică populară „Drăgaica”, Formaţia Folclorică „Datina”, Ansamblul de dans popular „Struguraş”, Victoria Lungu, Ion Suruceanu și Igor Rusu.

(127 vizualizări)