Expresul

Drumurile noastre, toate… Din nou reabilitate

Peste 14 milioane de lei au fost oferite în acest an din Fondul rutier pentru raionul Ungheni.

Potrivit lui Constantin Fuior, șeful Secţiei construcţii, gospodărie comunală şi drumuri, până vine frigul, lucrările de reparație a drumurilor de acces spre localitățile din raion vor fi finalizate.

Unele deja au fost finalizate.

Lucrările sunt diferite. În unele locuri drumurile sunt acoperite cu beton asfaltic, în altele – cu pietriș sau, pur și simplu, sunt plombate. Indiferent de modalitate, cert e faptul că s-a dorit să fie reparate cât mai multe porțiuni de drum.
Mai mult ca atât, au fost luate în vizor și câteva poduri, care au fost și ele reparate.

Constantin Fuior speră ca la anul viitor toate drumurile de acces spre localități să fie asfaltate. Dânsul și-a exprimat satisfacția că, grație banilor veniți din Fondul Rutier, s-a reușit reabilitarea unor segmente de drum mult mai mari decât în anii precedenți.

”Sperăm că la anul vom primi 20 milioane de lei, astfel ca să putem acoperi cu beton asfaltic drumurile din pietriș, mai ales că e greu de întreținut un drum din pietriș – e de-ajuns o ploaie și drumul începe a se deteriora”, a precizat specialistul.

Raionul Călărași a beneficiat în acest an de  8 milioane 148 mii de lei din Fondul Rutier.

”Din acești bani au fost plombate sau acoperite cu pietriș 23 de drumuri de acces în localități, cea ce înseamnă  aproximativ 75 de kilometri în total. Pot spune că toate drumurile care duc spre localitățile raionului au fost reparate”, a spus Veaceslav Stratan, șeful Direcției construcții Călărași. Au fost reabilitate și segmentele de drum ce duc spre instituțiile de învățământ, ca autobuzele școlare să poată ajunge acolo, fără nici un impediment, pe orice timp. ”Mai avem multe drumuri de reparat. Avem nevoie și de mult mai mulți bani ca să reușim”, a făcut o remarcă dânsul.

La Nisporeni, lucrările de reabilitare a drumurilor au început mai târziu, dar cert e că se lucrează.
Savelie Tipa, șeful Drecției construcții, nu s-a arătat entuziasmat de suma de bani care a fost oferită de Fondul Rutier pentru Nisporeni în acest an. ”Am primit 5 milioane 500 mii de  lei, pentru 62 de kilometri, pe când trebuia pentru 78 de kilometri”, a precizat dânsul, după care a spus că au fost expediate documentele necesare pentru ca să fie revăzută suma totală de care are nevoie raionul Nisporeni.

O bună parte din banii pentru raionul Nisporeni, 1,5 milioane de lei, vor fi utilizate pentru construcția drumului de acces spre Ciutești, cu o lungime de 600 de metri. ”Din restul banilor vom efectua doar lucrări de întreținere – adaos de material, plombare”, a mai spus specialistul.

Știați că?
Potrivit unui raport publicat recent de Forumul Economic Mondial, Republica Moldova se situează pe locul 128 din 137 la calitatea infrastructurii rutiere, adică a drumurilor.

Drumurile noastre sunt mai bune doar decât cele din Mozambic, Ucraina, Paraguay, Yemen, Guineea, Madagascar, Haiti, Republica Democratică Congo şi Mauritania.

Totuși, organizația respectivă a menţionat că lucrurile evoluează și că, treptat, calitatea drumurilor începe să crească.
De notat că nici România nu se poate lăuda cu un loc onorabil în acest clasament. Ea ocupă locul 120.

Cele mai bune drumuri din lume sunt, la ora actual, în Emiratele Arabe Unite, Singapore, Elveţia, Hong Kong, Olanda, Japonia, Franţa, Portugalia, Austria şi SUA.

 

(152 vizualizări)