Are la activ 37 de ani lucrați în domeniul obstetricii și ginecologiei. A ajutat zeci de mii de femei   să-și recapete sănătatea, să aibă încredere în ele.

Este vorba de Maria Rotaru, medic obsterician ginecolog, specialist în sonografie la spitalul din Ungheni.

Activitatea profesională a început-o la Nisporeni, unde a lucrat peste 10 ani, după care a venit la Ungheni.

Fără o femeie sănătoasă nu există o familie fericită și nici țară prosperă. Sunteți de acord cu această afirmație?
Absolut. Mai mult ca atât, o mamă dă viață unui copil, care trebuie să fie sănătos. Iar un copil se naște sănătos doar dacă femeia e sănătoasă. Referindu-ne la sănătatea femeii la ora actuală, nu putem spune că ne bucurăm de ceea ce este. Partea frumoasă a omenirii nu-și acordă atenția necesară, lasă procesele patologice din organism să se învechească, se adresează târziu la medic.
Dar e foarte important ca orice femeie sănătoasă, indiferent de vârstă, să vină o dată în an pentru un consult la medicul ginecolog. Dacă, însă, are probleme, să vină ori de câte ori e nevoie.

”Din păcate, tot mai multe femei, la vârsta fertilă, pleacă și-și găsesc un rost în țări străine. Acolo nasc, acolo își creează familii. La noi rămân tot mai multe, care abia de citesc sau pot scrie”.

Care este starea sănătății femeii acum în comparație cu 20 de ani în urmă?
Practic, sunt aceleași probleme. Dar… Ar fi fost bine să fi putut afirma că a crescut cultura sanitară a femeii în particular și a societății în general. Nu e așa.

De-a lungul anilor, am observat că, cu cât femeia e mai cultă, cu atât mai mult are grijă de sănătatea ei. La ora actuală, femeile parcă s-au divizat în două categorii: o parte care se descurcă foarte bine și alta care se confruntă cu o sumedenie de probleme. Din prima categorie fac parte femeile instruite, informate. Din păcate, tot mai multe dintre ele, la vârsta fertilă, pleacă și-și găsesc un rost în țări străine. Acolo nasc, acolo își creează familii. La noi rămân tot mai multe din a doua categorie, care abia de citesc sau pot scrie. Asta e situația.

Din moment ce v-ați referit la informare, la cultura sanitară a populației, mi se pare că, totuși, mai există în societate un fel de tabu, femeile evită să vorbească deschis despre problemele lor. Sau greșesc?
Aparent e tabu. Cum altfel s-ar explica faptul că tot mai multe adolescente își încep viața sexuală foarte și foarte devreme, că ajung să fie însărcinate la 15-16 ani. E tabu doar pentru femeile de vârsta a treia. ”Of, mi-i rușine. De când am născut nu am mai fost la doctor…”,  asemenea vorbe aud foarte des de la ele. În schimb tineretul… Avem boli cu transmitere sexuală, avem HIV/SIDA. Migrația e mare, bolile se răspândesc imediat.

Să înțeleg că pentru o parte din adolescente viața sexuală la 14-15 ani e o normă?
Da. Am avut și cazuri când au născut la această vârstă.

Dar mamele? Ce zic mamele?
Ce să zică? Încă e bine când le spun mamelor, când vin la doctor împreună. Dar sunt cazuri când mamele-s plecate, iar fetele fac ce vor, ajung să se infecteze de boli cu transmitere sexuală, având mai mulți parteneri. Nu au nici un pic de jenă. Vin la doctor de parcă au făcut-o de-o viață întreagă. Pe de o parte, e bine că vin, dar pe de altă parte apare întrebarea: ”Încotro ne îndreptăm?”.

Nu credeți că ar trebui să se predea în școală educația sexuală?
Ar trebui. Chiar din clasele gimnaziale. Or, în lipsa unor ore predate de specialiști, ei iau cu asalt internetul și citesc ceea ce nu le poate fi de folos. Dacă poate cuiva nu-i place cum sună – educația sexuală – s-o numească altfel. Din păcate, la ora actuală nu se acordă atenția cuvenită acestui subiect. Și atunci, copii, adolescenții găsesc alte modalități de cunoaștere…

Considerați că viața sexuală precoce e chiar o mare problemă?
Da. O fată de 15 ani oare e gata să fie mamă? Și din punct de vedere fizic, și psihologic, și financiar? Sau un tată de 15-17 ani? E o mare responsabilitate un copil, dar mulți nu înțeleg.

Femeia și-a asumat azi totul: și la lucru de dimineața până seara, și copii, și la volanul mașinii, și spălat, și curat… Mai există limite pentru ea?
Pentru femei nu sunt limite. Dar bărbații ar trebui să fie mai responsabili, să aibă grijă de femei, să le protejeze. Nu vedeți ce se întâmplă? Anume femeile pleacă în străinătate pentru un câștig mai mare, se sacrifică… Dar suferă familia. Copiii nu-și văd mamele și, în consecință, sunt educați de stradă.

În anii de când lucrați în acest domeniu s-au schimbat multe?
Sigur că am progresat. Și dotarea cu echipament medical, și aprovizionarea cu medicamente, și condițiile hoteliere – totul a progresat față de ceea ce am avut.

Unele femei nu prea au încredere și merg la Chișinău să facă investigații, să nască.
E un fel de modă să meargă la Chișinău. Parcă e o întrecere. Plătesc zeci de mii de lei pentru aceleași proceduri sau investigații pe care le putem face și noi cu același succes aici.
În asemenea cazuri ne simțim de parcă am fi de calitatea a doua. Dar toți am făcut aceeași școală!
Este o categorie de oameni, cărora le pare că, dacă plătesc mult, serviciul e mai bun și de calitate. Nu-i așa.
Noi nu cerem nimic, nu punem nimănui condiții, veniți, aveți grijă de sănătatea voastră, faceți investigațiile necesare la timp.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(1.319 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: