Campania de imunizare împotriva gripei sezoniere începe. Cele 200 de mii de doze de vaccin antigripal au sosit deja în Republica Moldova.

Am telefonat la centrele de sănătate publică, pentru a afla care este situația și ce părere au specialiștii de Campania de vaccinare din acest an.

UNGHENI. Aici vor ajunge 5400 de doze, care vor fi distribuite prin localități, ne-a informat Sergiu Talmaci, șeful Secției epidemiologie a maladiilor transmisibile. ”În acest an, vaccinurile au fost aduse la timp. Și anul trecut ne-a fost distribuită aceeași cantitate de vaccinuri, doar că prin luna decembrie, când gripa luase amploare. Nu întâmplător unele persoane s-au plans cî vaccinul nu a avut efect. Acum, e cel mai potrivit moment pentru vaccinare și effectual va fi, cu siguranță, mai mare”, a mai spus Sergiu Talmaci.

CĂLĂRAȘI. Vaccinurile erau deja la Călărași în ziua când am telefonat. Aici au fost repartizate 5800 de doze. Vera Lefter, șefa secției de epidemiologia maladiilor transmisibile, a subliniat că tot mai mulți oameni coștientizează necesitatea vaccinurilor.
În altă ordine de idei, dânsa a spus: ”Am analizat situația din anii 2015-2016. Nu pot spune că vaccinul a ajutat sută al sută, dar pot afima cu certitudine că este binevenit, că are un rol mare în prevenirea bolii sau, cel puțin, boala decurge fără complicații”.

NISPORENI.  Numărul de vaccinuri aici e mai mic – doar 2500 de doze. Dar și raionul e mai mic. ”Vor fi vaccinați, în primul rând, toți cei care prezintă un risc sporit de îmbolnăvire. Sperăm să facem față și să utilizăm cu success, ca și în anii precedenți, toate vaccinurile”, a declarat Ion Ciubotaru, medic- șef al Centrului Sănătate Publică. Și el s-a arătat mulțumit de faptul că vaccinurile au venit mult mai fevreme, ceea ce însemană că și efectul va fi mai mare. Totuși, potrivit dânsului, nimeni nu e ferit de boală, depinde de virus, de consecințe, de oameni. Dar vaccinarea poate preveni boala.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(22 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: