Expresul

Norocul copiilor și pedagogilor din Vărzărești

În primăvară, Gimnaziul ”Alexandru cel Bun” din Vărzărești va fi ca nou. Și asta, pentru că a trecut și continuă să treacă printr-un amplu proces de renovare. 

Per total, se vor cheltui  17 milioane de lei în acest scop.
După ce a fost finalizată cu succes prima parte a Proiectului de renovare a gimnaziului, finanțat de Banca Mondială, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în cadrul  proiectului ”Reforma învățământului în Republica Moldova”, iată că, în prezent, se desfășoară cu același succes  și etapa a doua.

”În acest an, se va face reparație totală în interiorul gimnaziului. Vor fi reparate sălile de studii, laboratoarele, va fi renovat sistemul de căldură, de canalizare… Absolut tot. În sfârșit, vom avea laboratoare de fizică și chimie conform standardelor. De asemenea, vor fi efectuate lucrări de amenajare a teritoriului din jurul instituției, va fi construit și un gard în jur”, a explicat directoarei gimnaziului, Inga Ulinici.

Pentru toate aceste lucrări se preconizează suma de 13 milioane de lei.
Deja a fost renovat blocul sanitar, blocul principal și atelierul. A fost schimbat și acoperișul la unul dintre blocuri.
”Lucrările propriu-zise au început la sfârșitul lunii mai a anului curent și vor continua până în ianuarie 2018”, a precizat directoarea.

Grație acestui proiect, va fi achiziționat și mobilierul necesar pentru unele săli de clasă. În prezent, se lucrează asupra întocmirii listei cu mobilierul de care are nevoie instituția.

Dacă, cu un doi ani  în urmă, gimnaziul era utilizat în proporție de 50 la sută, astăzi situația e mai bună, a dat asigurări Inga Ulinici.

La momentul actual, aici își fac studiile 340 de elevi, iar corpul didactic speră că numărul acestora va crește din an în an. Rezerve sunt. Ar putea veni să studieze la Gimnaziul din Vărzărești și copii din satul vecin, Șendreni, dar și din Nisporeni, localitate ce se aflăchiar în preajmă.

Amintim că prima parte a proiectului ”Reforma învățămîntului în Republica Moldova” a fost implementată în anul 2016 la gimnaziul ”Alexandru cel Bun”, unde au fost cheltuiți aproximativ 4 milioane de lei pentru izolarea termică a instituției, schimbarea gemurilor, ușilor și acoperișului.

(76 vizualizări)