Săptămâna trecută, bloggerul rus Ilya Varlamov, care a revenit a nu știu câta oară în Republica Moldova la Sărbătoarea vinului, și-a împărtășit ultimele sale impresii despre Chișinău.

Trebuie să spun că părerea dânsului despre capitala noastră nu este dintre cele mai bune și nici pe departe de laudă.

Nu am să-l critic și nici nu o să-i reproșez nimic. E părerea lui. Despre Republica Moldova a avut și cuvinte de laudă. În luna august 2016, bloggerul rus scria că s-ar căsători cu Moldova și ar trece cu traiul aici.

Nu același lucru l-a scris cu referire la Chișinău. Dimpotrivă, a menționat că, ieșind în stradă, s-a simțit ca un… rahat. Recunosc, inițial mi-a părut o abordare stranie, chiar abuzivă, dar, când am citit integral postarea dânsului, mi-am dat seama că omul are dreptate.

Străzi sumbre, clădiri acoperite de diverse panouri de publicitate, buticuri cu țigări și cafea peste tot. Toți construiesc ce doresc, unde și cum doresc. Nu e regulă în Chișinău, nu e regulă măcar la trecerile de pietoni.

Cum afirma și el, anii trec, iar acest oraș, Chișinăul, degradează sau bate pasul pe loc.
Totuși, o să am și eu o remarcă. Ei bine, Varlamov a comparat Chișinăul cu un oraș îndepărtat și uitat de civilizație din Federația Rusă. Dar eu pot afirma același lucur despre Moscova.

Și acolo am văzut străzi la fel de murdare ca la Chișinău, clădiri la fel de sumbre. Aglomerație, probleme cu parcările, ceartă între pietoni și șoferi, iar pe lângă stațiile de metrou vezi oameni beți, boschetari. Treci pe lângă ei și ți se face rău.
Dacă ieși în oraș, ți se face frică să nu dea cineva certat cu legea peste tine. Și totuși, în comparație cu Varlamov, eu nu m-am simțit un rahat la Moscova. Am încercat să văd partea bună a lucrurilor. Or, și acolo, și la noi există multe locuri ce merită de văzut, de vizitat.

La Mosvcova, însă, m-am simțit în nesiguranță. Îmi era frică să merg prin oraș singură, fie în autobuz, metrou, în magazine sau, pur și simplu, pe străzi.

La orice pas vedeam persoane cu sticla în mână, puteai să vezi și bătăi prin metro. Prin parcuri am văzut numeroși tineri care consumau alcool, îmbrăcați ca niște haimanale.

Și în Chișinău mai dai peste oameni beți, dar mult mai rar. Vezi însă mame cu copii care cerșesc, persoane cu dizabilități stând cu mâna întinsă pe la intrările în subterane – toate acestea demonstrează nivelul de trai de la noi.

Dacă Ilya Varlamov ar fi comparat Chișinăul cu orașe din Europa sau chiar din unele state post-sovietivce – Letonia, Lituania, Estonia – era să zic că omul acesta are o abordare echilibrată.

Dar venind din Rusia, unde știm cu toții cum arată orașele lor, nemaivorbind de sate, nu prea înțeleg caracterizările și starea lui.

Totuși, pot spune că uneori, critica te poate schimba, o critică productivă și sănătoasă te poate readuce la normalitate. Chiar dacă unii dintre locuitorii capitalei nu acceptă realitatea, ceea ce a spus bloggerul rus reprezintă adevărul.

Iar schimbarea vine de la voi. Schimbarea vine de la inițiativele voastre. Eu cred că nici peste zece ani Chișinăul nu va fi gata de schimbare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(500 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: