”Creștem pâine, avem locuri frumoase, de ce să nu facem un festival al pâinii, un muzeu care să ne reprezinte satul?”, a declarat Nina Movileanu, conducătoarea unei gospodării agricole din Petrești, care și-a propus să deschidă un astfel de muzeu în sat.
Dânsa a ochit deja și locul potrivit: chiar la intrarea în sat dinspre traseul Ungheni-Sculeni, pe un teren unde se află o nucărie.
Despre planurile ei Nina Movileanu a vorbit în cadrul mesei rotunde ”Oportunităţi de dezvoltare a activităţilor turistice în raionul Ungheni”, organizată cu prilejul Zilei internaționale a turismului, pe 27 septembrie curent.

Prezentă la eveniment, Svetlana Lazăr, președinta Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural din Moldova, s-a declarat impresionată de idee.

”Ne dorim foarte mult ca această idee să fie realizată, iar la Petrești să fie deschis un muzeu al pâini, mai ales că am descoperit-o pe Nina Movileanu în cadrul unui curs de dezvoltare a turismului rural. Este un fermier cu sute de hectare cu grâne, care-și dorește un muzeu al pâinii. Avem ce arăta, căci la compartimentul pâine de ritual suntem unicii în lume. E o oportunitate pe care trebuie să o valorificăm”, a mai spus dânsa, subliniind că e o idee reală, ce poate fi implementată.

”Mi-am dorit dintotdeauna să scoatem în evidență satul și oamenii lui. Avem multe persoane talentate: brutari, meșteșugari, gospodari extraordinari, care au ce arăta și care ne-ar putea duce faima”, a accentuat și Nina Movileanu. Dânsa a mai spus că, pe lângă muzeul pâinii, ar putea fi organizat și un festival al pâinii, în organizarea căruia ar fi implicate mai multe localități.
Deja a fost depusă o cerere la primărie, pentru a i se acorda dreptul de a deschide un muzeu al satului pe terenul, unde se află nucăria.

”Susțin acest proiect și sunt deschis de a dezvolta o astfel de inițiativă frumoasă”, a declarat, la rândul său, primarul de Petrești, Serghei Gorea. Unde mai pui că, potrivit dânsului, orice teren public fără supraveghere este transformat în gunoiște neautorizată. ”Doamne ajuta la astfel de idei”, a accentuat oficialul.

Decizia finală, însă, urmează să fie luată de Consiliul local Petrești.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(159 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: