imagine simbol
imagine simbol

Luni, pe 9 octombrie, un copilaș de doar doi anișori a fost uitat într-un autobuz. S-a întâmplat la Pîrlița. Abia spre seară, copila a fost găsită.

Povestea e simplă.

De vreo câțiva ani ani, primăria, vrând  să facă un bine, a pus la dispoziție autobuzul din dotare pentru transportarea copiilor dintr-o regiune mai îndepărtată la grădiniță.

Toate bune și frumoase până aici, doar că, de la un timp, copiii erau transportați fără a fi supravegheați măcar de vreun părinte.

”Cum poți să trimiți un copil de doi ani la grădiniță, fără a ști cum va ajunge? Nici un fel de responsabilitate”, se indignează primarul Ion Bejan.

Șoferul, potrivit dânsului, nu are nici o vină. ”În fișa de post a conducătorului auto nu se menționează că el trebuie să aibă grijă de copii”, a explicat primarul, după care a precizat că în grija șoferului e siguranța transportului auto, ca acești copii să ajungă vii și nevătămați al destinație.
Responsabilitatea pentru copii trebuie să și-o asume părinții. ”De nenumărate ori le-am zis părinților să aibă grijă să-și supravegheze copiii. Să meargă cu ei câte un adult, să întocmească o listă a copiilor care merg la grădiniță, ca să se știe exact câți au mers, cine a mers”, a mai spus primarul.

Și, deoarece părinții nu au dat curs nici unei propuneri de-a autorităților, au dovedit iresponsabilitate în ceea ce privește deplasarea copiilor lor la grădiniță, Ion Bejan susține că va recurge la alte modalități. Nu a precizat care vor fi acestea. ”Nu vă pot spune ce va fi, vom discuta și vom decide”, a declarat.

Până una-alta, circulația autobuzului a fost sistată. Șoferul și-a dat demisia chiar a doua zi după acea întâmplare.

”Nimeni, în afară de mamă și tată, nu e responsabil de cum vin și se duc copiii la grădiniță”, a menționat și Iulia Pancu, șefa Direcției Educației Ungheni, după care a specificat că nu este de acord cu organizarea unui transport pentru deplasarea copiilor la grădinițe. La o astfel de vârstă fragedă, e bine ca fiecare copil să fie dus de părinte.
”În cazul în care, totuși, este luată decizia, de către unele consilii locale, să fie oferit transport pentru a duce copiii la grădință, le-am sugerat să asigure transportarea lor doar cu un însoțitor matur”, amai spus Iulia Pancu.
Referindu-se la educatorii din grădinițe, dânsa a subliniat că nici unul dintre ei nu este obligat să verifice cine a coborât din autobuz. Educatorul are în grija sa mulți alți copii care-l așteaptă în grupă.

De notat că distanța medie pe care trebuie s-o parcurgă părinții cu copiii lor de acasă până la grădiniță e de aproximativ doi kilometri.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(590 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: