La mijlocul lunii septembrie, ungheneanul Călin Stoicov, medic specializat în endoscopie gastroenterologică și hepatologică la un spital din statul Maine, SUA, a revenit acasă.


A făcut medicina la Chișinău, după care a plecat, în 2001, în SUA pentru cercetări științifice. Acolo a studiat medicina, a făcut rezidențiatul, iar din 2010 lucrează medic gastroenterolog în orașul Brunswick.

Ce v-a făcut să vă întoarceți la Ungheni?
Mă simt dator să vin acasă și să încerc, cumva, să îmbunățesc sistemul de sănătate de aici. Timp de o săptămână, am avut un schimb de experiență benefic cu medicii ungheneni. Am realizat chiar, împreună cu doctoral Igor Obadă, câteva examene medicale (screening) pentru cancerul de colon. Sugestiile pe care le-am făcut sunt sigur că pot duce la schimbări spre bine.

Cum ați regăsit Ungheniul?
Mă bucur de ceea ce am găsit la Ungheni, mă refer la spital. Am văzut centrul endoscopic și am rămas surprins  de cele văzute. Dar cred că colonoscopia nu este utilizată suficient, probabil ar trebui promovată și susținută mai mult. Scopul  screening-ului cancerului de colon este de a depista dacă există riscul de a face cancer și dacă au loc schimbări precanceroase. Astfel,  persoana este salvată de un cancer de colon. Spitalul din Ungheni are posibilitate de a face acest examen. Pentru aceasta însă, dacă ținem cont de numărul de populație, ar trebui să fie cel puțin cinci specialiști în endoscopie și mai mult aparataj. Astfel pot fi salvate mai multe vieți omenești. De asemenea medicii trebuie să-i facă pe oameni să conștientizeze că trebuie să treacă examenul medical, pentru a scădea incidența prin cancer. Sănătatea omului nu depinde numai de medic, ci și de pacienți. Ei trebuie să fie interesați de a poreveni o boală sau alta. Iar statul trebuie să investească mai mult în medicina preventivă.

Ați examinat și câțiva pacienți. Cum a fost?
Am ajuns la concluzia că oamenii nu prea au idee de acest fel de consult, nu știu la ce le folosește și care sunt beneficiile. Nu știu că această procedură ar putea să le salveze viața, că ei ar putea evita să se îmbolnăvească de cancer.
Am observant de asemenea că medicii de aici își asumă prea multe responsabilități, consumându-și multă energie. Ei ar trebui să fie preocupați doar de actul medical, iar de administrare să se ocupe alte persoane. Medicul trebuie să vorbească mai mult cu pacientul, să performeze în domeniu, să studieze noi metode de tratament.

Cum vă pare ideea programului de burse, grație căruia ați reușit să reveniți la Ungheni?
Eu revin mereu cu sufletul deschis acasă. Ultima oară am fost cu trei ani în urmă. Îmi place să văd că economia progresează. E îmbucurător că se fac afaceri, oamenii sunt implicați în dezvoltarea orașului. E o schimbare spre bine.
E o idee bună și acest program de burse. Cred că trebuie continuat. Sper să revin în Moldova și cu alte ocazii, pentru a-i ajuta pe oameni.

NOTĂ: Programul de burse ”Cu drag pentru acasă” este realizat în cadrul Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL), implementat de PNUD, cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Acest Program permite revenirea temporară a reprezentanților din diasporă în localitățile lor de baștină pentru a face transfer de bune practici, a aduce noi idei, experiențe și practici aflate în țările de destinație.
De notat că de acest program au beneficiat și trei ungheneni: Mihaela Jardan, medic din Germania, Dumitru Verdianu, sculptor în Austria, Călin Stoicov, medic din SUA.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(137 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: