Ați fost vreodată la stână? Ați văzut cum se mulg oile? Știți cum se face brânza?

Tare interesante mai sunt procesele, dar cât de sigur este produsul și în ce condiții se realizează?

Condițiile lasă de dorit, iar majoritatea stânelor din raion nu sunt sub nici o evidență medico-sanitară. Afirmația îi apaține lui Grigore Popa, șeful Secției sănătatea și bunăstarea animalelor de la Centrul Sănătate Publică Ungheni.

Potrivit dânsului, la ora actuală, în evidența secției sunt doar 16 stâni autorizate, cu un efectiv total de 200-300 de oi.

”Avem mai multe stâni de tip mixt, unde sunt oi din tot satul, dar, fiindcă nu-i obligă nimeni la moment, acestea nu sunt înregistrate. Doar veterinarul din sat duce evidența oilor sau a caprelor. Despre stânile propriu-zise, în schimb, nu cunoașem aproape nimic. Ar fi bine să fie înregistrate și ele. E timpul să fie și verificate”, a afirmat Grigore Popa.

Anual, specialiștii din domeniu, împreună cu veterinarul din sat, vaccinează ovinele și caprele contra antraxului și brucelozei. Vaccinurile se administrează gratuit.

În rest…

Bună-i brânza, bun e cașul. Dar sănătos e oare ciobănașul?
Dacă oile și caprele se află în atenția veterinarilor, de ciobeni, la ora actuală, nu se prea deranjează nimeni. Nici tu evidență, nici tu contract de muncă, nici tu control medical.

”E greu cu ei, ori lipsesc și nu ai de unde-i lua, ori, dacă vin, au ceva probleme. Bine, nu toate stânele au ciobeni bolnavi. Dar am avut un caz în raion, când la o stână lucra un cioban cu… tuberculoză. Am alertat autoritățile și am soluționat problema – dânsul nu mai lucrează”, a explicat Grigore Popa.

Totuși, situația nu e dintre cele roz. Oricum, specialistul susține că, în acest an, Centrul Sănătate Publică a elaborat o nouă metodologie, pentru a-i încuraja pe ciobeni să treacă un control medical. Ar trebui să-I încurajeze și oamenii din sat, proprietarii ovinelor și caprelor.

Beneficiile înregistrării și aiutorizării unei stâni
O stână ar trebui să presupună, în primul rând siguranța celor care consumă produsele ce rezultă de aici: caș, brânză, lapte…  ”O evidență și un control al nostru nu înseamnă neapărat securitate și amenzi, cum presupun alții. Dar e o metodă de a menține sănătatea oamenilor și a animalelor sub control”, a precizat Grigore Popa, după care a continuat: ”În plus, datorită înregistrării, oamenii ar putea comercializa produsele fără probleme, atâta timp cât au la mână documente ce confirmă că totul e în regulă”.

Potrivit sursei, la momentul actual, în raionul Ungheni sunt 30 de mii de oi și 5000 de capre. Numărul exact al stânelor, atâta timp cât acestea nu-s înregistrate, nu se cunoaște.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(117 vizualizări)

Tags: , ,

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: