Dumitru Verdianu
Dumitru Verdianu

Sculptorul cu rădăcini unghenene, Dumitru Verdianu, a revenit acasă. Stabilit de mai mulți ani în Austria, dânsul a venit, ca să participle la tradiționala Tabără de sculptură din Ungheni. Deplasarea maestrului a fost posibilă, grație Programului de burse ”Cu drag pentru acasă” din cadrul proiectului Migrație și Dezvoltare Locală, implementat de PNUD.
Ne-am întâlnit și noi cu el și, bineînțeles, l-am luat la întrebări.

Ce bun ați adus pentru cei de acasă?
M-am întors acasă, pentru a participa la cea de-a șasea ediție a Taberei de Sculptură. Să știți că, de la ediție la ediție, aceasta capătă altă formă, altă nuanță. În anul curent, pentru orașul meu natal am realizat sculptura ”Ion Creangă și Mihai Eminescu – Adio”. Am lucrat la ea cu mare drag. De asemenea am organizat pentru tinerii din oraș, iubitori de sculptură și de artă, câteva master-classuri. Au venit, în mod special, elevi de la Școala de arte, dar și copii de la grădinițe.

Cum vă pare această inițiativă de implicare a diasporei în dezvoltarea comunităților din care provin?
Este o inițiativă foarte frumoasă. E și interesantă, căci astfel îi face pe oameni să se întoarcă acasă. Bine că le oferă și șansa de a reveni și de a-și aduce contribuția la devoltarea comunității, localității din care provin.

Ce mai face azi Ungheniul, cum îl vedeți?
Eu vin mai des la Ungheni, am fost în iarnă acasă. Ce pot spune acum, e că parcul central s-a schimbat mult. Zilele trecute, când mergeam pe acolo, l-am asociat cu Gradina de Vară din Sankt-Petersburg… Sculpturile înviorează tabloul, îl face și mai frumos.

Aveți și alte planuri în beneficiul orașului natal?
Pentru viitor, împreună cu un coleg de-al meu, tot originiar din Ungheni, Ion Zderciuc, dorim să realizăm un monument de dimensiuni mult mai mari decât restul monumentelor din oraș. Ne gândim la un monument al domnitorului Alexandrul cel Bun. Se discută de mult timp despre această lucrare, dar, din anumite motive, încă nu a fost realizată. Istoricul Vasile Iucal și primarul Alexandru Ambro, au ajuns la concluzia că ar fi bine ca Alexandru cel Bun să-și facă ”viză de reședință” la Ungheni, căci a avut o contribuție în organizare politică, administrativă și ecleziastică a Moldovei.
În plus, mai am și un proiect personal, care stă pe masa de birou a arhitectului orașului. E vorba de un  proiect mai de suflet. Schița deja este gata. Cu siguranță, își va găsi un loc în oraș. Trebuie să mai negociem amplasarea lui. Eu mi-aș dori să fie amplasat în scuarul”Grigore Vieru” din centrul orașului.

Oamenii s-au mai schimbat de când ați plecat din Moldova, din Ungheni?
”Noi îmblânzim pietrele, iar ele mai târziu, îmblânzesc lumea”
Ceea ce nu s-a schimbat și nu-mi place e starea de spirit a oamenilor din  oraș. Sunt triști și deprimați. Oamenii nu se pot bucura de lucruri simple. Toți se gândesc să plece pentru bani, pentru un trai mai bun. Eu am plecat în Austria, pentru dezvoltare și cultură, mai ales pentru copii.
Din fericire, situația, totuși, e mai calmă decât în anii trecuți. Ca să vă dau un exemplu – la prima ediție a Taberei de Sculptură, prin anii 2000, oamenii erau agresivi, veneau bătrânii la noi și strigau, se certau cu noi că cheltuim banii pe pietre, că nimic bun nu va fi din asta.
Pe parcursul anilor, se pare că noi am îmblânzit pietrele, iar pietrele – pe oameni. Mă bucur că în acest an oamenii, de la mic la mare, se apropiau și se mirau de lucrări, ne dădeau întrebări și erau interesați de sculpturi. S-a schimbat atitudinea lor față de cultură. Acest lucru ne face să revenim acasă, să contribuim și să aducem noi practici.

Notă: Programul de burse ”Cu drag pentru acasă” este realizat în cadrul Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL), implementat de PNUD, cu suportul financiar al Agenției Elevețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Acest program permite  revenirea temporară a reprezentanților din diasporă în localitățile de baștină pentru a face transfer de bune practici aflate în țările de destinație.

Menționăm că beneficiarii de acest program au fost Mihaela Jardan, medic în Germania, Dumitru Verdianu, sculptor în Austria și Călin Stoicov, medic în SUA,  care va reveni acasă pe 18 septembrie.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(136 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: