Deși s-a menționat anterior că toate lucrările realizate în cadrul Taberei de sculptură de la Ungheni din acest an vor rămâne în Parcul central din Ungheni, una dintre ele, totuși, a plecat în altă parte.

Este vorba de lucrarea ”Ion Creangă și Mihai Eminescu – Adio”, realizată de Dumitru Verdianu, sculptor originar din Ungheni, stabilit cu traiul în Austria.

Pe 14 august, sculptura a fost instalată vizavi de Oficiul Consular al României la Ungheni, în preajma străzii Mihai Eminescu.

”A fost o decizie comună a domnului Verdianu, a primarului orașului, Alexandru Ambros, și a arhitectului-șef, Vlad Savin”, a declarat viceprimarul Eduard Balan, după care a explicat și de ce s-a luat această decizie: ”Deoarece această sculptură, care îi reprezintă pe cei doi mari scriitori, are tangențe cu strada de alături, Eminescu”.

Contactat de ”Expresul”, Dumitru Verdianu a venit cu explicația sa. ”Această lucrare are un pic altă conotație, în comparație cu celelalte realizate în anul curent. În plus, cred că pentru Parcul central sunt suficiente 12 sculpturi, toate de grădină”, a spud dânsul, specificând că amplasarea sculpturii sale în altă parte a fost dorința sa.

”Mi-am dorit să fie amplasată într-un loc care să reprezinte cumva un centru cultural”, a subliniat. Acel loc a fost ales. Nu departe e Școala de muzică, Liceul ”Mihai Eminescu”, dar și Biblioteca ”Dimitrie Cantemir”.

Apropo, potrivit lui Dumitru Verdianu, figurina lui Ion Creangă este o premieră pentru Ungheni, dar, se pare, și pentru Republica Moldova.

Până acum, la Ungheni exista doar un bust al lui Mihai Eminescu și un barelief cu chipul lui Ion Creangă pe liceul care-i poartă numele. Barelieful a fost realizat de același Dumitru Verdianu.

Per total, Dumitru verdianu are la Ungheni opt lucrări, ampalsate în diverse locuri. Cinci dintre ele au fost realizate în cadrul taberelor de sculptură.

Maestrul ne-a mai spus că deja are planuri pentru următoarea ediție a taberei de sculptură. Va realiza o lucrare pentru parcul central. ”Este o atmosferă deosebită în parc, copii se joacă pe lângă sculpturi – ele au dat viață parcului.

Am să mă gândesc și eu la o sculptură pentru parc”, a spus dânsul la final.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(655 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: