”Nu vroiam să accept ideea că al meu copil are vreo problemă”
”Am observat că, imediat după ce s-a născut, era foarte agitat, mai neobișnuit decât ceilalți copii. La doi ani, făcea mimici stranii. Am mers la un centru de intervenție precoce la Chișinău, unde l-au examinat, dar au zis că e prematur să-mi spună ceva concret. La trei ani, am mers din nou. Vedeam că are ceva copilul. Atunci mi s-a spus: copilul are autism. Indiferent ce diagnoză pun medicii, copilul rămâne al nostru și îl iubim la fel”, povestește Maria  Dereș.

E mit sau nu, dar acești copii sunt foarte frumoși și au capacități pe care, poate, nu le au alți copii. Despre asta vorbesc mamele copiilor cu autism.
”Băiatul meu, la trei ani, cunoștea foarte bine literele și culorile. Merge la grădiniță, se descurcă foarte bine.  Până acum am lucrat eu cu el, am utilizat terapii despre care am aflat din internet. Dar e dificil”, recunoaște Maria Dereș.
Am întâlnit-o la o ședință de informare despre autism, organizată la Centrul de zi ”Casa pentru Toți” din Ungheni. Cu mult curaj și putere, dânsa a dorit să le transmită un sfat părinților care au astfel de copii. De fapt, a fost singura care a vorbit deschis, fără echivocuri.
”Dacă nu accepți faptul că al tău copil are autism, nu schimbi nimic. Trebuie să muncești cu el, să te ocupi în permanență, să-i dezvolți diverse abilități și atunci îl vei face să fie în rând cu toți”, a subliniat dânsa, după care a accentuat: ”Știu că e greu de recunoscut, dar mai bine să-i ajutăm acum, când sunt mici, decât, peste ani, să realizăm că deja e târziu”.

Proiect-pilot la Ungheni
Copiii cu autism din Ungheni vor beneficia de o terapie specială. Asta, datorită Federației pentru Drepturi și Resurse în Autism din Republica Moldova, care lansează un proiect-pilot, întitulat ,,Implicarea pentru autism”. Datorită acestuia, va fi deschis un cabinet de lucru cu acești copii.
Despre detaliile proiectului respectiv, s-a discutat în cadrul ședinței de informare și sensibilizare de la  Centrul de zi pentru copii și tineri ”Casa pentru toți”.
”La Ungheni venim cu scopul de a deschide un cabinet ABA (terapie specială pentru copii cu autism), unde se va putea lucra cu ei. Vreau să spun că, în prezent, în Republica Moldova sunt doar două centre de acest fel și ambele la Chișinău. Dorim să preluăm modelul unuia dintre ele și să-l implementăm la Ungheni”, a declarat pentru ”Expresul” Aliona Dumitraș, director executiv al Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse a persoanelor cu tulburări din spectrul autist din Republica Moldova .

De ce Ungheni?
”Am ales Ungheniul din mai multe considerente. În primul rând, părinții de aici se adresează deseori la noi după sfaturi și ajutor. În al doilea rând, la Ungheni există specialiști, persoane care au frecventat cursurile noastre. Deci, avem o bază. În plus, există și acest centru de zi pentru copii și tineri, unde beneficiem de spațiu. Urmează să analizăm câți copii vor putea să facă zilnic această terapie. Este o terapie complexă, costisitoare și ca bani, și ca timp. Cu fiecare copil trebuie să lucreze un specialist, unul la unu”, explică Aliona Dumitraș, și ea mamă a unui copil cu autism.

Totul pentru copiii cu autism
Ala Pînzari, manager de proiect, povestește că, datorită proiectului ,,Implicarea pentru autism”, a fost creată și o platformă on-line, care asigură o comunicare mai bună între părinţii copiilor cu autism şi specialiştii din domeniu. Astfel, aici va fi stocată informația necesară, părinții vor putea afla  răspunsuri la unele întrebări și chiar vor avea posibilitatea să-și testeze copilul online, păstrând confidențialitatea.
În acest an, împreună cu UNICEF și Ministerul Educației, a fost creat și primul ghid pentru cadrele didactice din școli și grădinițe despre cum trebuie să se comporte cu acești copii.

La ora actuală, nu se cunoaște numărul exact al copiilor cu autism. Potrivit Alionei Dumitraș, în anul 2015, Ministerul Sănătății înregistra 297 de astfel de copii, dar, susține  ea, numărul lor real este cu mult mai mare.
Pe data de 9 septembrie, se planifică organizarea unui concert de caritate la Ungheni, pentru a colecta banii necesari pentru dotarea și activitatea cabinetului de terapie pentru autism.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(4 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: