De-a lungul timpului, moldovenilor li s-a oferit posibilitatea să-și recapete identitatea națională. Li s-au creat și condiții, li s-au oferit și beneficii atunci când au recăpătat cetățenia română.

Atât de ușor și lejer au recăpătat această cetățenie, încât alții au început la propriu să-și bată  joc de ea.

Eu locuiam aproape de vama Sculeni. Prin anii 1999 – 2000, mi-amintesc cum mai veneau la noi cunoscuți care mergeau mau apoi în România. Era simplu de trecut hotarul. Inițial, doar cu buletinul, iar mai apoi – cu un document pe care moldovenii l-au numit ”Micul trafic”.

Majoritatea își găsiseră și o îndeletnicire: cumpărarea-vânzarea; cumpărau  produse mai ieftine și le vindeau mai scump.

Ce transportau pe atunci, nu pot spune exact, dar cu siguranță ca se ocupau cu șmecherii.

În acele timpuri, eu nu aveam nici un document ca să pot merge în România, era doar un vis. Știu bine, însă, care erau obiceiurile. În multe familii, bărbatul lucra în Rusia, iar femeia făcea ”business moldovenesc” în România.

Tare mai vroiam pe atunci să cresc mai repede, să obțin și eu permisul de mic trafic la frontieră. Când am făcut majoratul, am mers la Biroul consular din Ungheni. Am așteptam mult timp, până mi-a venit rândul. Am aplicat și mă rugam zilnic să obțin mai repede acel permis, care îmi va oferi posibilitatea să merg în România.

Îmi imaginam că Iașiul era un oraș foarte mare, doar cu haine, jucării, rechizite și alte produse pe care noi, cei din Republica Moldova, le cumpăram de la femeile ce făceau bișniță.

Nimeni nu vorbea pe-atunci de teatrul din Iași, Palatul Culturii sau bisericile și catedralele de acolo. Mai târziu, aveam să le descopăr singură.

Timp de câțiva ani, acei oameni cu afaceri tipic moldovenești au reușit să se ”pună pe picioare”, cu mașini pe la porți, cu apartamente prin oraș și așa mai departe.  Dar… Nu l-am auzit pe nici unul vorbind frumos despre români. Nu am auzit să zică vreunul că, grație României, și-a rezolvat problemele materiale. Nici unul!

În schimb, i-am auzit pe majoritatea vorbind urât despre România.

Ce să mai vorbim de oameni simpli, când politicienii noștri ajung să-și redobândească cetățenia doar pentru confortul personal, dar rămân pe viață pro ruși. Fii și pro rus, dar atunci când ai cetățenie română de care-ți ștergi picioarele, chiar e ridicol.

Eu mi-am redobândit cetățenia. Sunt mândră de asta și cu sfințenie îmi păstrez identitatea!

Voi știți cum se obține cetățenia în alte state? Trebuie să locuiești acolo ani buni, să dai dovadă că știi totul despre acea țară, cunoști limba, istoria, cultura.

Dar noi, noi cum am căpătat-o?

Unii nici măcar nu vor să vorbească româna. Eu niciodată nu aș fi acordat cetățenie unei astfel de persoane.

Sau politicienii noștri… Rup hărțile României prin parlament, având undeva ascuns pașaportul ”român”, pe care-l prezintă doar la aeroport.

Îmi este interesant ce zic cei de peste Prut. Că suntem proști? Nu ar trebui, căci majoritatea dintre noi  suferim de invazia unor paraziți, de care nu putem scăpa. Paraziți, cărora le trebuie retrasă  cetățenia și declarați persoane non-grata în România!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(136 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: