Zile de poveste, cu multă apă caldă și căldură în sălile din grupe, îi așteaptă pe cei 270 de copii de la Grădinița”Povestea” din orașul Nisporeni. De acum încolo, micuții de aici își vor spăla mâinile cu apă încălzită cu ajutorul panourilor solare, iar pe timp de iarnă, clădirea va fi încălzită, grație energiei pe bază de biomasă.

În acest sens, Grădiniţa „Povestea” este prima instituţie publică din oraşul Nisporeni, care a trecut la energia regenerabilă. Și asta, datorită proiectului Energie și Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană.

Pentru instalarea sistemului termic pe biomasă şi al celui de producere a apei calde de la energia solară, a fost alocate 84, 5 mii de euro, fonduri europene. Contribuția comunității a fost de 15 mii de euro.

”M-am implicat la maximum ca acest proiect să ajungă la Nisporeni. În timp ce lucram asupra lui, multă lume mă privea cu scepticism. Până la urmă, am reușit”, a declarat pentru ”Expresul” Tatiana Cociu, directoarea grădiniței.

Nu a fost simplu deloc și doar insistența și optimismul directoarei a făcut ca grădinița ”Povestea” să furnizeze cea mai mare realizare din Nisporeni privind energia regenerabilă. Până și consiliul local a decis oferirea celor 360 mii de lei cu mare greu. Acum contează că proiectul a fost realizat, iar copiii vor avea tot confortul necesar.

”Nici nu-mi vine a crede că avem apă caldă, iar pentru încălzirea ei nu trebuie să plătim nimic. Acum, la amiază, putem să le facem și băiță copiilor, avem dușuri în fiecare grupă. Dacă se murdăresc, îi băim. Până nu demult le spălam doar mânuțele”, povestește Tatiana Cociu.

Pe timp de iarnă, vor fi funcționale trei surse alternative de încălzire a apei: de la colectoare solare, de la sistemul de încălzire pe biomasă sau de la sursa electrică clasică.

Iar grădinița va fi încălzită de o centrală ce lucrează pe bază de peleți. ”Acest proiect chiar a fost o necesitate pentru instituția noastră. Pe lângă faptul că asigurăm confortul necesar copiilor, vom reuși să economisim și bani, căci energia regenerabilă e mult mai ieftină”, a precizat Tatiana Cociu.

Anterior, în această grădiniță au fost implementate și alte proiecte, care au contribuit la ameliorarea condițiilor de aici. ”Cu ajutorul fondurilor europene, am implementat un proiect de aproape patru milioane de lei, grație căruia am reușit să schimbăm geamurile, să izolăm termic  pereții, să reparăm acoperișul. Astfel, încălzirea pe bază de biomasă va avea efect”, a conchis directoarea.

Menționăm că  Proiectul Energie şi Biomasă, este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Grigore Robu, primarul orașului Nisporeni: ”Aceste proiecte, pentru situația economică din primării și de la noi din țară sunt imposibil de implementat fără ajutorul Uniunii Europene. L-am implementat aici, inclusive pentru ca copiii să cunoască că pot salva natura”.

Apropo, în prezent, 21 de grădiniţe şi centre de sănătate din R. Moldova au instalate, din fonduri europene, colectoare solare, combinate cu centrale termice pe bază de biomasă, ce asigură confortul termic al copiilor și educatorilor, economii bugetare și dezvoltare locală.

Până la finele anului curent, alte 37 de grădinițe vor instala panouri solare pentru producerea apei calde în cadrul Proiectului Energie și Biomasă în Moldova.

Tatiana Cociu
În fotografie: Tatiana Cociu

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(72 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: