Se pare că experiența studiilor în SUA i-a cucerit pe tinerii din Ungheni. Tot mai mulți elevi aplică la Programul FLEX – program de învățământ gratuit în SUA.

Proaspăt întoarsă din SUA, Ana Cobzac, elevă în clasa a XII- a la Liceul ”Gheorghe Asachi”, ne-a spus că această experiență i-a schimbat viața.

”Mi-am făcut o a doua familie peste ocean și prieteni în toată lumea”
”Pe parcursul unui an, cât m-am aflat în SUA, am devenit mai responsabilă, m-am maturizat. Acolo ești expus la diferinte situații, când trebuie să iai o decizie. Astfel de situații te responsabilizază. Faptul că am cunoscut o altă cultură, că am vorbit o altă limbă, m-a ajutat să devin mai tolerantă față de culturile altor țări, față de oamenii diferiți de mine. Fiind departe de părinți și prieteni, am devenit mai deschisă și mai sociabilă, mi-am făcut prieteni noi, am creat relații strânse  cu familia gazdă din SUA.

Tinerii plecați în SUA se întorc cu un nou bagaj de cunoștinșe, dar, cel mai important, ei preiau multe calități și obiceiuri de la studenții americani.

O nouă dimensiune a studiilor
”Cel mai important lucru pe care l-am învățat acolo este că ceea ce înveți, o faci  pentru tine. La ei nu se obișnuieste să se copieze. Fiecare munceste pentru succesul propriu. În plus, ei pun un mare accent pe faptul că munca pe care o faci trebuie să reflecte și personalitatea ta proprie, de aceea și pun suflet în ceea ce fac. Ei înțeleg că fiecare își creează propriul succes și tocmai de asta nu așteptă ajutor de la nimeni, nici măcar când vine vorba de o temă de acasă.

Un alt lucru pe care l-am învățat e că școala poate fi si distractivă. Ei deseori organizează activități extrașcolare. De exemplu, meciuri de fotbal, baschet, concerte și concursuri, la care se adună toți elevii, chiar și profesorii. Mi-aș dori ca în școlile noastre să se organizeze astfel de activități mai des, pentru ca elevii, dar și profesorii, să petreacă timpul împreună într-un mod distractiv, în afara orelor de studii”.

După experiența din SUA, viitorul pentru Ana Cobzac sună altfel.
”Pentru mine acest program înseamnă, în primul rând, o mare familie. Am cunoscut multă lume, care au trecut prin aceeași experiență ca și mine. Datorită programului FLEX, am făcut conexiuni cu oameni din toata lumea. Acum și viitorul meu arată altfel. Vreau să îmi fac o carieră în domeniul tehnologiilor informaționale sau relații internaționale, să merg la studii în una din țările dezvoltate ale Europei. Mi-aș dori să urmez o facultate și în SUA sau, cel puțin, să îmi iau diploma de master acolo”, ne-a spus Ana Cobzac.

Alți tineri – alte experințe
Veronica Condurachi, elevă în clasa a X-a la Liceul ”Ion Creangă” din Ungheni, urmează să repete experiența Anei. Chiar în această lună, va pleca în SUA, fiind unica din Ungheni acceptată în acest de programul respectiv.

”Am aflat de programul FLEX de la prietenii mei. Am rămas impresionată de experiența pe care au trait-o ei, ceea ce m-a făcut să aplic și eu. Voi pleca în statul Colorado. Sunt foarte entuziasmată, doresc să-mi cunosc mai bine familia gazdă. Vreau să reușesc să mă descopăr pe mine, să împărtășesc cu poporul american cultura țării natale”, a spus tânăra.

De notat că Programul FLEX e finanţat în întregime de Guvernul SUA şi oferă elevilor din R. Moldova posibilitatea de a petrece un an academic, gratuit, în SUA. Finaliștii sunt selectaţi de către o comisie independentă din SUA, alcătuită din experţi în domeniul învăţământului internaţional şi al schimbului academic.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(150 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: