Cât de cald trebuie să vă fie ca să nu dați atenție semnelor ce interzic scăldatul? Cât de cald trebuie să fie ca să nu-ți pese de viața ta și să te bagi ca nebunul, mă scuzați, în apă, mai ales acolo unde nu ai voie să te scalzi?

Credeți că panourile de avertizare sau cele care te atenționează că scăldatul este interzis sunt puse așa, de frumusețe?

Eu nu cred.

Cu siguranță, sunt analizate și verificate, mai întâi, locurile, apoi decid specialiștii dacă pun acel semn sau nu.

Ei bine, de-a lungul râului  Prut nu există peste tot semne, dar Prutul are locuri special amenajate. Locuri unde este permis scăldatul. Deci, la sigur acolo a fost verificată locația, pentru a nu pune viața oamenilor în pericol.

Săptămâna trecută, doi tineri au decedat dintr-o prostie, fiind ambii înghițiți de râul Prut. O tragedie și o tristețe nemaipomenită pentru părinți, pentru cei care i-au cunoscut. Iar tragedia s-a întâmplat, pentru că cei doi nu au dat atenție semnelor sau faptului că acolo nu era amenajat teritoriul pentru scăldat.

Au plecat la o vârstă mult prea fragedă, prea frumoasă. Și asta, repet, din neglijență și neatenție.

Cum poți merge să te scalzi de-acolo de unde a fost extras nisip, unde e atât de adânc? Cum poate măcar să-ți treacă prin cap că o să supraviețuiești acolo?

Ori mie mi-e  frică de apă și nu pot realiza, ori într-adevăr acei doi tineri nu s-au gândit înainte de a face acest gest.

Sunt momente în viață, în care trebuie, mai întâi, să-ți pui întrebarea: ”Dar dacă…”, să analizezi că acest ”dacă” nu are presupune un pericol pentru viața ta, apoi să face ce ai pornit.

Eu întotdeauna am avut frică de apă și întotdeauna am realizat că oamenii se pot îneca foarte simplu, nu e nevoie de valuri mari ca de ocean sau furtuni pe mare. E nevoie de o secundă de neglijență și neatenție.

Când am telefonat, zilele trecute, la Direcția Situații Excepționale pentru a afla detalii despre moartea subită a acestor tineri, specialiștii de acolo mi-au mai spus și despre alții care au fost la un pas de moarte. Doar că, de această dată, pe malul lacului unde au mers la scăldat era scris clar: ”Scăldatul interzis”. Dar cei trei minori au neglijat avertizarea și s-au băgat în apă. Unul dintre ei dădea semne că se îneacă. Bine că a fost văzut de salvatorul de la tabăra din Rădenii Vechi, care s-a aruncat în apă și l-a salvat pe minor.

Acum ce putem spune? Tot nu erau semne speciale, tot nu era indicator?

Încearcă și polițiștii, încearcă și pompierii, și salvatorii. Toți lucrează asupra informării și sensibilizării. Ce trebuie să vă mai facă, ca să vă bage în cap să fiți prudenți? Sau poate părinții să le explice cât de scumpă e viața și cât vor suferi ei dacă se întâmplă ceva?

Eu deja nu mai văd explicație. Dacă mai înainte doar mama mea îmi ținea morală despre scăldat și de ce nu e bine să merg singură, nesupravegheată, acum vă explică toți.

În plus, există piscine. Lăsați odată și odată ideea de a merge la râu, la iaz, e mult prea periculos.

Aveți grijă de viața voastră și nu mai fiți indiferenți față de ea.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(28 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: